Három a magyar igazság

Amikor teljes fordulatszámon működik a Magtár

/ Hajdu Ferenc /
hajdu.ferenc képe
Egy este három programmal várta a Magtár a kultúrára és szórakozásra váró „angelino”-kat, elsősorban a magyarok igényeit szem előtt tartva. Szinte magától értetődő, hogy valamennyi meghívott fellépő személyében a zene- és színi mesterség egy-egy tehetséges magyar vagy magyar származású képviselőjével találkozhattunk.
Színészeink a színpadonStephanieSzínpadon a kvartettBarabás Lőrinc

Az áprilisi Magtár programok a 6-ai estben csúcsosodtak ki, ugyanis a világszínvonalú zenei élményen túl, magyar születésnapi rendezvények is tarkították a programot. De kezdjük az elején! Este hattól Hangtárlat név alatt futó zenei blokk kezdődött. A szereplést Stéphanie Schlesser nyitotta sanzon és musical etűdök kosztümös előadásával. A szépséges hangú fiatal énekes-táncos előadó bár Franciaországban él, édesanyja magyar, és maga is énekel magyar nyelvű zenei betéteket. Bemutatkozását a Magtár színpadán a közönség odaadó figyelemmel és tapssal fogadta. Stéphanie tánc-, és énektudását számos musicalben megcsodálhatta közönsége szerte a világban Európától kezdve, Ázsián át, az amerikai kontinensig. Az előadott darabok közül a legismertebbek: A párizsi Notre Damme, Rómeó és Júlia,  Madiba, Hókirálynő, Ororszlánkirály és az Aida. Emellett magyar produkcióban is lehetett vele találkozni, illetve a diaszpóramagyarság kulturális összetartozását is több ízben erősítette fellépéseivel.

A Hangtárlat második felében a magyar színjátszás zenés remekeiből láthatott-hallhatott összeállítást a hallgatóság dr. Bakos-Kiss Gábor (a Nemzeti Színház színésze, a Váci Dunakanyar Színház művészeti vezetője), Kis Domonkos Márk (Jászai Mari-díjas színművész, igazgató, Váci Dunakanyar Színház) és Olt Tamás (művészeti igazgató, kaposvári Csiky Gergely Színház, a Nemzeti Színház színésze) előadásában, melyet visszatapsolással és ráadás követeléssel honoráltak.

Mindez csak a bevezetés volt, hiszen ezután következett Barabás Lőrinc és zenekara. Ők már helyi zenekedvelőket és zenészeket is be tudtak hozni a közönség soraiba. Legprominensebb magyar vendégünk a 86 éves „Steve” Hideg avagy Hideg István volt, aki évtizedek óta azon fáradozik, hogy a zene egyetemes nyelvét beszélő testvériségen keresztül építsen hidakat Amerika és Magyarország között. Barabás Lőrinc szólóban (Live act) és zenekarával (Barabás Lőrinc Quartett) is adott koncertet a Magtárban. Lőrinc számos formációban játszott már idehaza és külföldön egyaránt, tehetségével nemzetközi ismertségre tett szert. Az Elevator Dance Music című albumával már új zenei irányt képvisel: instrumentális, elektronikus zene, melyben a zenei alapok mellé Barabás Lőrinc billentyűkön, trombitán, looperen és effekteken szólaltatja meg egyedül dalait. Nevével fémjelzett Quartetjét 2015-ben alapította meg, a Barabás Lőrinc Quartet popos jazz világa izgalmas instrumentális zene, elektronikus fűszerezéssel. Groove-os ritmusok, lüktető basszusfutamok, a szintetizátor és a trombita megannyi hangszíne a 70-es évek improvizatív jazzrock stílusjegyeivel átitatott sajátos zenei irányt teremt.

Az esti négyes a következőképp állt fel: Barabás Lőrinc (trombita), Sapszon Bálint (billentyűk), Mark Corradetti (basszusgitár), Borlai Gergő (dob).

Tíz órától a populáris zene vette át a hatalmat és adott teret a születésnapot ünneplő, bulizó magyaroknak. DJ Bárány Attila gondoskodott a pörgős hangulatról és a hangos zenéről. Bárány Attila, az ismert magyar lemezlovas, New York-i fellépését követően jött el Los Angeles-be, hogy egy csipetnyi magyar virtust hozzon a Magtárban szórakozó diaszpóramagyaroknak.