Hány éves a katicabogár?

Kelownai magyar gyermekfoglalkozások

/ Jancsó Antónia /
jancso.antonia képe
Kelownán egy hónapja folyik a magyar nyelv tanítása. Annak ellenére, hogy Kanada egy kisebb településéről beszélünk, közel 20 gyerek jár a foglalkozásokra. Minden szerdán gyermekkacajtól hangos az Okanagani Magyar Ház.
Hófehérkekaticafekete

Minden szerdán gyermekkacajtól hangos az Okanagani Magyar Ház. Több csoportban dolgozunk, mindenki szintjének megfelelően próbálom összeállítani a tananyagot. Legutóbbi legfontosabb kérdésünk például az volt, hogy: „Hány éves a Katicabogár?”.

A számok, színek és az ábécé képezi most a legfőbb tananyagot. A résztvevők lelkesen próbálják megoldani a játékos feladatokat, miközben észrevétlenül lopózik be egy-két kedves magyar szó a tudatukba. Öröm látni, hogy napról napra, hétről hétre mennyit fejlődnek. Első alkalommal csak háromig tudtak számolni, mára már azt is tudják, hogy a saját kezük által készített katicabogár akár huszonhárom éves is lehet.

Állathangokkal jegyezzük meg az állatok neveit, és minden alkalommal készítünk valami maradandót, ami otthon is emlékeztet arra például, hogy az Amerikában oly nagyra tartott Halloween egyik fő alkotóeleme a denevér, aminek a színe fekete és két szeme, illetve szárnya van. 

Az óvodás korcsoport mesék szereplőit színezi ki, majd meséli el velük a történeteket. Egy egy mese új szereplőkkel bővül, a cselekmények pedig átfolynak egyik történetből a másikba. Hihetetlen élmény számomra, amikor a mese angol nyelven kezdődik, majd a végére a gyerekek annyira felbátorodnak, hogy magyar nyelven fejezik be. Állandó keret a: „Once upon a time...” és a „Boldogan éltek, míg meg nem haltak. Vége”.

Úgy gondolom, hogy nagyon fontos a magyar nyelv tanítása itt, a diaszpórában, hiszen nagyon hálásak a gyerekek. Most csak játszunk, mesét hallgatunk és mondunk, bábozunk és fel sem fogjuk, hogy ez egy életre szóló ajándék. Egy olyan nyelvet ajándékozunk, ami később a gyerekek hasznára lesz, fiatal felnőttként lehetőségeket nyit meg előttük, hiszen a mondás igaz: Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz. Úgy gondolom, hogy ez tényleg valami olyan, ami örök időkre szól, amit szívből adok a gyerekeknek (és a tanulni vágyó felnőtteknek) és azt látom, hogy örömmel fogadják. Ők is segítenek nekem, hogy maradandó legyen, együtt keverjük a cementet, amiből stabil, jól összerakott alapokat építhetünk.