Hagyományőrző Családi Tábor Miamiban

A Miami Magyar Ház és Egyház hagyományőrző tábora

/ Rozs Eszter Nóra /
rozs.eszter.nora képe
A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezték a Miami Magyar Ház és Egyház Hagyományőrző Családi Táborát, mely a magyar kormány támogatásával valósult meg. A tábor különleges hangulatát a benti sátorozás alapozta meg, melyet a változatos népies programok és a hittan mellett a magyaros ételek tettek teljessé.

A Magyar Ház és Egyház vendégművészei voltak a Budapestről idelátogatott citera zenében és néptáncban jártas Ódor fivérek, valamint Káli Zsófia néptáncos Clearwaterből.

A fiatal művészek több néptánc órát és táncházat tartottak a majd háromnapos rendezvényen, valamint a citera tanulás is a program szerves részét képezte.

A pénteki napon a regisztrációt és sátorállítást követően szalonnasütést tartott a táborozó csapat, melyet a helyi sajátosságok okán mályvacukor sütéssel egészítettek ki a gyermekek. A kinti tűzrakást bent kézműveskedés, csapatjáték és tánctanulás követte.

A szombati reggel tornával indult, majd a reggeli után József és testvéreinek históriáját mesélte el Nt. Magyari-Köpe Gábor tiszteletes. A hittan második részében a gyerekek rövid részleteket tanultak a bibliai történetből Berki Valéria főgondnok asszony vezetésével, melyet vasárnap a templomban be is mutattak az istentiszteletre látogató közösségnek.

A szombati nap további része a csapatjátékok, kézműves feladatok, népzene és néptánc bűvöletében telt.

A hagyományőrző tábor és az egyházközösség számára is fontos esemény volt az 1956-os megemlékezés is, melyre a vasárnapi bemutató és istentisztelet után került sor a Miami-i Krisztus Első Magyar Egyesült Egyházban. A résztvevőket Kubatov Anikó külgazdasági attasé köszöntötte, míg az ünnepi beszédet Dr. Tóth Gergely tartotta meg.

A megemlékezés végén a megjelentek közösen koszorúzták meg az 1956-os emlékművet a Magyar Ház előtt.

A gyerekek nagy örömére a tábor – a magyar kötődésű Family Horse Academy-n – állatsimogatással és lovaglással ért véget vasárnap délután.