Gyermekfelvonulás Zürichben

/ Bóra Eszter /
bora.eszter képe
Svájcban a tavasz folyamán is visszatérhet a tél. Ezt tapasztaljuk idén is, az áprilisi hófúvásban sétálva, a félig kibomló virágú orgonák között. De nagy szerencsénkre a Sechseläuten (vagy a züridütschben “Sächsilüüte”, ami szabad fordításban hat órai harangszót jelent) tavaszköszöntő ünnepet követő és megelőző napok páratlanul szép napfényes időjárással köszöntöttek bennünket. A vasárnapi gyermekfelvonuláson nagyon jó volt a hangulat.

 

A nézősereg megtekinthette a Svájcban élő különböző  nemzetiségek népviseletét, illetve régi korok ruháit. A felvonuláson minden évben 2500-3000 gyermek vesz részt, ifjúsági fúvós zenekarok, lovaskocsik kíséretében. Természetesen a magyarok is képviseltették magukat a felvonuláson, mint az elmúlt 7 évben mindig. Hála a Svájci Magyarház Alapítvány szervezőinek, akik segítenek a regisztrációban, a ruhák beszerzésében és gondoskodnak a lovas kocsiról is. Már messziről lehetett látni a virágokkal és zászlókkal szépen feldíszített szekeret, amelyet előző nap vidám hangulatban, szorgos kezek szépítgettek. Legelöl sétáltak a gyermekek szép népviseletben, cukorkákat dobálva a nézőknek, nemzeti és székely zászlókkal integetve. A hosszú, mintegy 3 és fél kilométeres sétát még a legkisebbek is meglepően jól bírták, de ha elfáradtak, a kocsin volt hely, hogy megpihenjenek és onnan kinézve integessenek tovább. A felvonulás kiadós uzsonnával zárult a Kongresshausban. Minden résztvevő kulacsot és kitűzőt is kapott a nap emlékére. 

Nagyszerű élmény volt Zürich belvárosának legszebb részein magyar népviseletben végigsétálni: itt, Svájcban élünk, de büszkék  vagyunk rá, hogy magyarok vagyunk.

Ha hinni lehet a Böögg időjárás-előrejelzésének, az idén szép nyarunk lesz. A hétfőn este pontban 6 órakor meggyújtott máglyán a hóember feje szokatlanul gyorsan, 9 perc 56 másodperc után robbant szét.

Reméljük, jövőre is ilyen szép idő lesz, és sok gyermek eljön egy magyar sétára a zürichi belvárosba! Mindenkinek köszönjük ezúton is a részvételt és a segítséget!