Gyermek néptánccsoport Seattleben

Újra indult a Seattle-i gyermek néptánc foglalkozás

/ Kertész Kíra Kleopátra /
kertesz.kira.kleopatra képe
A Seattle-ben és környékén élő magyar közösséget igen jelentős számban alkotják kisgyermekes családok. A néptánc csoport elindításának fő oka az volt, hogy a gyerekeknek legyen lehetőségük megismerni a magyar néphagyományokat a táncon, népdalokon és népi játékokon keresztül.
A Seattle-i gyermek néptánccsoporttal népi körjátékokat játszunk.

A seattle-i magyarság gyermekei számára korábban is volt lehetőség néptáncot tanulni, így ez itt már több éves múltra tekint vissza. Több alkalommal mutatták meg magukat és hagyományaikat különböző fellépéseken, fesztiválokon, amelyeken mindig nagy szeretettel és sikerrel vettek részt. Talán a legnagyobb eredménynek az számít, hogy néhányan akik anno a gyerekcsoportban kezdték el a néptáncot, ma már a felnőtt (Forgatós) táncegyüttes oszlopos tagjai.

Eddig azonban nem sikerült egy rendszeres gyermek csoportot létrehozni, amely évről évre folyamatosan működik, és állandó tagjai számára biztosított a fejlődés, megalapozott tudásuk bővítése.

Szerettük volna, ha a most elindított új generáció koruknak és ismereteiknek megfelelően fejlődhetne egy állandó foglalkozás keretein belül. Már az első alkalomtól kezdve a jövőbe tekintően terveztünk velük, megmutatva a további lehetőségeiket. Mind a résztvevők, mind a tanítást végző oktatók szempontjából úgy gondolom, hogy sikerült ideális, hosszú távon működtethető közösséget teremteni. 

A foglalkozásokon az elsődleges szempont, hogy a gyerekek jól érezzék magukat és a hagyományaik megismerése minél gyakorlatiasabban történjen, s így megismerik azok hátterét is. A népi játékok folyamatos segítői ezeknek, mert segítik a csapat összekovácsolását, ösztönzik, hogy használják a magyar nyelvet, énekeljenek, egyúttal a mozgáskultúrájuk kialakításához is nagyban hozzájárulnak. Amikor a gyerekek az újonnan tanult magyar népdalokat énekelve, néha közben táncolva mennek haza, vagy amikor újbóli találkozásnál a népi játékokat kezdik játszani, mutatják, hogy igazán élővé válik a hagyomány. 

Bár sokan találkoztak már a magyar néptánc egy-egy részével, táncával, az oktatást egészen az alapokat jelentő mozdulattípusoktól kezdtük. Ez mindenki számára biztosítja az egységes tudásszint kialakulását, hogy a későbbiekben könnyedén tanulhassák az egyes táncokat. Nem mellesleg, ezek a gyakorlatok ösztönzően hatnak, sikerélményt nyújtanak mindenkinek. 

A csoport elindításának sikere azon is mérhető, hogy létszáma egyre növekszik és a tagjai izgatottan várják az újabb foglalkozásokat, valamint fellépéseket.