Frankfurti Magyar Bál és Táncház

/ Balogh Eszter Borbála /
balogh.eszter.borbala képe
2024. január 27-én este került megrendezésre a nagy hagyományokkal rendelkező Frankfurti Magyar Bál, és Táncház.
táncházfellépésekzenészekzenészek

A több mint 60 éves múlttal bíró esemény nemcsak a Frankfurt és környékbelieknek fontos alkalom, hanem többen érkeztek Németország messzebbi pontjairól, sőt külföldről is.

A rendezvényre már hetekkel korábban elkezdődött a készülődés, a tervezés, a jegyértékesítés, a promóció és sok egyéb szervezési teendő.

A helyszínt adó Stadthalle Hofheim már a kapunyitás előtt fogadta a szorgos kezeket a dekorálásra, előkészítésre, a  táncos lábakat a főpróbára. 

A bált az elsőbálozók palotása nyitotta, melyet Hanzely Mária tanított be. Ezt követte a Cifra táncegyüttes ifjúsági csoportjának műsora, melyben vajdaszentiványi táncokat mutattak be, Klementné Kecskeméti Bea és Klement Nándor koreográfiája alapján, és lezárásként a Rezeda táncegyüttes mezőségi koreográfiával örvendeztette meg a jelenlévőket. Az utóbbit Bánhegyi Nikoletta, és Bohus György tanította be.

Az este folyamán finom falatok kerültek a tányérokra. A jelenlévők három fajta főétel, és különböző hidegtálak, és desszertek közül választhattak. 

Természetesen idén sem maradhatott el a nagy népszerűségnek örvendő tombola, amelyre számos felajánlás érkezett, így összesen 400 ajándéktárgyat volt lehetőség megnyerni a szerencséseknek. A főnyeremény pedig egy 10 napos Fülöp szigeteki utazás volt. Gratulálunk a nyerteseknek!  A tombolából befolyt összeget a Lehel vezér cserkészcsapat jótékony célra fordítja.

A mulatság a rendezvényhelyszín két szintjén zajlott, a remek hangulatról a földszinten a nagyteremben az Asterix tánczenekar gondoskodott, és akik népzenére vágytak, az első emeleti táncházban ismerkedhettek meg a különböző tájegységek táncaival (például: moldvai, mezőségi, kalotaszegi, gömöri…) A talpalávalóról a "Varázskör" zenekar gondoskodott, míg a táncházban lévő tanításról Gresa Dávid (Petőfi Sándor Program ösztöndíjas) és jómagam Balogh Eszter (Kőrösi CSoma Sándor Program ösztöndíjas). Nagy örömünkre szolgált, hogy mind a kezdők, mind a tapasztaltabbak  lelkesen csatlakoztak. 

Mindenki felejthetetlen élményekkel gazdagodva távozott. Köszönet minden szervezőnek! Érdemes már most beírni a jövő évi bál időpontját, nehogy valaki lemaradjon, mert aki lemarad, kimarad: 2025.02.01.