A Föld napja

/ Czender Csilla /
czender.csilla képe
A hétvégi magyar iskolák lehetőséget biztosítanak a Waterloo-Wellington régióban élő, magyar származású gyermekek számára a magyar nyelv elsajátítására, gyakorlására.
Hulladék kollázsHulladék kollázsHulladék kollázsHulladék kollázs

Emellett a magyar hagyományok és népszokások megismertetése is beépül a tanítási órákba, ahogy a kézműves foglalkozások, az ének- és verstanulás is. Jelenlegi KCSP-s tevékenykedésünknek köszönhetően pedig a néptánc is a rendszeres foglalkozások része lett.

A tanmenet, az óravázlatok hétről hétre való elkészítése nem egyszerű feladat, hisz az osztályokban van olyan gyermek, aki egyáltalán nem ért magyarul, míg van aki szinte akcentus nélkül. Van aki még nem tud írni, olvasni, de vannak 12-14 évesek is. Minden alkalommal egy-egy témát járunk körül, ehhez kapcsolódik az aktuális olvasmány, a különböző nehézségű feladatlapok és a kézműves foglalkozás is. Ezek a témakörök jellemzően a magyar jeles napokhoz, az ünnepi és népszokásokhoz kötődnek. De vannak olyan globális figyelmet igénylő események, melyek szintén terítékre kerülnek a magyar iskolában is, így 2024. április 20-án a közelgő Föld napja köré terveztük az órák menetét. Beszélgettünk és feladatokat oldottunk meg a klímaváltozásról, a különböző energiaforrásokról, az energiatakarékosságról és a szelektív hulladékgyűjtésről is.  A gyerekek a kézműves foglalkozás során pedig a saját tízóraijukból, illetve a nap folyamán keletkezett egyéb hulladékokból készítettek izgalmas képeket.