Flashmob Londonban Bartók Béla emlékére

/ Kelemen Lehel /
kelemen.lehel képe
Londonban utcai flashmobbal emlékeztek meg a 20. század egyik legnagyobb, nemzetközi szinten is ismert zeneszerzőjéről, Bartók Béláról.
Flashmob Londonban Bartók Béla emlékére / fotó: Kelemen Lehel

Szeptember 26-án este, Bartók Béla halálának évfordulóján a „Following Bartók” (Bartók nyomában) című dokumentumfilm stábja – a Londoni Magyar Kulturális Intézet (HCC) támogatásával – villámkoncertet szervezett a brit főváros egyik forgalmas csomópontján, a South Kensington metróállomás előtti téren.

A helyszínválasztás nem véletlen: itt található Bartók londoni szobra, amelyet londoni lakhelyétől nem messze avattak fel. A komponista ugyanis 1922 és 1938 között több ízben is turnézott Nagy-Britanniában, ahol összesen ötven alkalommal lépett fel, többször, mint bármely más európai országban.

Az eseményt követően a szervezők a HCC székházában adtak fogadást, ahol a londoni magyar közösség számos meghatározó személyisége megjelent. Itt ugyancsak helyt adtak egy performance-nak: a szervezők egy rövid színielőadással emlékeztek meg az egyik legnagyobb magyar zeneszerzőről.