Festin'Asso 2017 Provence-ban

Egyesületek találkozója Valbonne-ban

/ Arató Anna Erzsébet /
arato.anna.erzsebet képe
A franciaországi Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban elhelyezkedő Valbonne Sophia Antipolis városa 2017. szeptember 17-én rendezte meg hagyományos őszi programját, a FESTIN’ ASSO-t. Ez már sok éve a térség egyesületeinek legnagyobb szabású bemutatkozó eseménye.
Gasztronómiai ízelítőA polgármesteri megnyitóAsztali játékokA magyar csapat egy része

Az elmúlt évekhez hasonlóan a rendezvényen a Côte d’Azur-i Francia-Magyar Egyesület is képviseltette magát azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megismertesse hazánkat és kultúránkat, valamint népszerűsítse a magyar nyelvet, kultúrát és gasztronómiát a rendezvény vendégei között.

Az idei fesztivál két szempontból is kiemelkedő jelentőségű volt:

Egyrészt egybeesett az Európai Kulturális Örökség Napjával, amelyet 2003 óta az Európa Tanács védnökségével immár több mint ötven országban rendeznek meg. E nap célkitűzése a szellemi és tárgyi kulturális örökség megőrzése, védelme és népszerűsítése helyi, nemzeti és nemzetközi szinten; az esemény egyfajta figyelemfelhívó, mozgósító erővel is bír, hiszen közvetlen, elérhető módon hívja fel a polgárok figyelmét szűkebb és tágabb környezetük szellemi és tárgyi értékeinek fontosságára. A kezdeményezés fontos szerepet játszik közös európai identitástudatunk kialakításában és megőrzésében is.

Másrészt, a fenti célkitűzésekkel összhangban szeptember 17-én nyílt meg Valbonne városának megújult, impozáns közösségi tere, a Ferme Bermond. A modern komplexum egy régi, mezőgazdasági épület renoválása és kibővítése útján jött létre, amely mostantól tágas, korszerűen felszerelt otthont adhat a város közösségi rendezvényeinek. A helyszínt ünnepélyes keretek között Valbonne polgármestere, Christophe Etoré adta át; a délelőtt 11 órakor tartott megnyitón mondott beszédében a város elöljárója a helyi egyesületek szervező és közösségépítő munkáját méltatta. Christophe Etoré kiemelte: az idei fesztiválra minden eddiginél több, összesen hatvankét szervezet regisztrált.

A FESTIN’ASSO szervezői egész nap különleges programokkal várták a rendezvényre látogatókat. A Ferme Bermond folyosóin kiállított, vezetéssel kísért tárlat a felújítási munkálatok folyamatát mutatta be; lehetőség nyílt az épületrekonstrukció során feltárt agyagbarlang bejárására is. A jó hangulatról a nap folyamán az antibes-i zeneiskola tagjaiból álló együttes énekes produkciója gondoskodott, a nap végén pedig a jelen lévő egyesületek felajánlásaiból izgalmas tombola várta a látogatókat. A központi programokon kívül a jelenlévő szervezetek saját bemutatókat is szerveztek standjaiknál: a mozgás szerelmesei különböző küzdősportokat próbálhattak ki, de volt mandala-tervezés, asztali játékok, bűvész-program és jóga oktatás is. A magyar standnál számos érdeklődő rövid magyar nyelvleckékkel pallérozhatta tudását. Magyarországról szóló kvízünk is sokakat próbára tett, a Rubik-kocka kirakó versenyünk nyertesei pedig végigkótolhatták az egyesület tagjai által elkészített magyaros finomságokat. Összességében sikeres, rendkívül pozitív visszhanggal záruló programról számolhatunk be, amelyen a Côte d’Azur-i Francia-Magyar Egyesület programkínálata és ízelítői immár sokadik éve színesítette a helyi kulturális életet.