Felkészülten indultak el az ösztöndíjasok

Hivatalosan is elindult a Körösi Csoma Sándor Program, a déli féltekére kiutazó ösztöndíjasok képzésével 2016. június 8-án. Idén negyedik alkalommal küld 100 fiatalt a Nemzetpolitikai Államtitkárság a diaszpórában élő közösségekhez, hogy megerősítsék az ott élő magyarok nemzeti identitását. Közülük huszonhárom fő június 15-én kezdi meg hat hónapos munkáját Ausztráliában, Dél-Amerikában és Új-Zélandon, a többiek augusztus közepén indulnak az északi féltekére kilenc hónapra. A fiatalok feladata, hogy közösségi programok szervezésével, ismeretátadással, nyelvoktatással ösztönözzék a magyarok közösségi életben való tevékeny részvételét, nyelvtanulását és az anyaországgal történő kapcsolattartását.
Kommunikációs képzés - rendezvényKommunikációs képzés - sajtóKommunikációs képzés - kamerakezelésKommunikációs képzés - programkezelés

A három napon át tartó felkészítésen a résztvevők többek között előadást hallgattak a diaszpóra jelenlegi helyzetéről, ismereteket szereztek a honosítás és az egyszerűsített állampolgársági kérvények ügyintézésével kapcsolatban, megismerkedtek a program névadójának, Kőrösi Csoma Sándornak az életével, betekintést nyertek az Államtitkárság működésébe. Foglalkoztak a Márton Áron Emlékévvel, a Balassi Intézet-, és a Hagyományok Háza munkájával. Megszerzett tudásukról záróvizsgán adtak számot.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél több hír jusson el a diaszpórában élőkről Magyarországra és a magyarlakta területekre, ezért a pénteki napot a kiutazók kommunikációs felkészítésére szánta. A képzés célja többek között az volt, hogy senkinek ne okozzon gondot beszámolni a kint tartózkodása alatt végzett munkájáról, megírni egy hírt vagy elkészíteni egy videós interjút. A tavaly augusztus óta sikeresen működő Petőfi Sándor Program honlapjának mintájára, újításokkal június 15-én elindult a Kőrösi-program honlapja is. Az ösztöndíjasok egy a programhoz tartozó adminisztrációs felületen küldik majd el munkáikat a honlap szerkesztőségébe, ezért egy egyszerűbb számítógépes képzésben is részesültek. A jó sajtókapcsolatok kiépítése érdekében profi szakemberektől hallhatták, hogyan vegyék fel és ápolják a kapcsolatot a helyi újságírókkal, ezzel is hozzájárulva, hogy minél több híradás érkezzen a munkájukról, a diaszpórában élőkről. A felkészítés során az ösztöndíjasok rendezvényszervezői alapismereteket is szereztek.

A résztvevők csütörtökön egy rövid írásbeli vizsgán számoltak be a megszerzett ismeretekről, pénteken pedig lehetőséget kaptak arra, hogy a képzés zárásaként megtekintsék a Mi, magyarok című kiállítást a képzés helyszínén, a Magyarság Házában. Június 10-15. között az ösztöndíjasok már felkészülten utaztak ki Ausztráliába, Dél-Amerikába, és Új-Zélandra.

A kommunikációs képzésről készült videós összefoglaló itt tekinthető meg.