Víg farsangi bál Regensburgban

Farsang volt, állt a bál

/ Péter Ágnes /
peter.agnes képe
Farsangi bált rendezett a Bajorországi Magyar Iskolához tartozó Regensburgi Konzuli Magyar Iskola, Óvoda és Zenebölcsiben 2023. februárjában. A Müncheni Magyar Intézet Egyesület által működtetett hétvégi magyar iskolában minden évben jelmezes bállal zárják a farsangi időszakot, amelyre idén is sok gyermek és szülő eljött.
farsangfarsangfarsangfarsang

Víg farsangi napokat! szokták mondani farsang idején magyar nyelvterületen, hiszen vízkereszttől hamvazószerdáig tart az időszak, amelyben a népi hagyomány szerint megengedett a mértéktelen evés, ivás, mulatozás. Köztudott, hogy mindez a néphagyományban farsang végén tetőfokára hág, sok településen farsangbúcsúztatót rendeznek, és nemcsak a víg napokat temetik el, hanem a hosszú telet is, és megújultan várják a tavaszt.

A bajorországi diaszpórában élő magyaroknak ugyan nincs lehetőségük helyi, magyar, hagyományos farsangtemetésen részt venni, de Regensburgban a hétvégi magyar iskolában a gyermekeknek szervezett jelmezes bál pótolta ezt a hiányt. A gyermekeken kívül ugyanis a szülők, tanárok is jelmezt és álarcot öltöttek, fánkokat, süteményeket hoztak, és vidám hangulatban töltöttek együtt egy délutánt a magyar iskolának otthont adó Grundschule Hohes Kreuz épületében.

A farsangi bál jelmezes felvonulással kezdődött, így mindenkinek lehetősége volt bemutatni a jelmezét. Ezt követően a Mazsola Muzsika baba-mama csoport vezetője és tagjai tartottak énekes, zenés és táncos bemutatót, így mindenki betekintést nyerhetett a csoport foglalkozásaiba. Ezután a gyermekek ügyességi játékokon bizonyíthatták rátermettségüket. Akadálypályán kellett áthaladniuk, majd seprűtáncban versenyeztek egymással, és a szülők fánkevő versenyen vettek részt, ahol az győzött, aki a leggyorsabban evett meg egy fánkot. Barkácsolásra is volt lehetőség, a gyermekek farsangi álarcokat díszíthettek fel, végül pedig az iskola kis néptáncosai mutatták be, hogy mit tanultak a néptáncos foglalkozásokon. A körtáncba a szülők is beálltak, és a bál végére a tánctól, kacagástól mindenkinek kipirult az arca.

A sok résztvevő, a rengeteg felajánlott sütemény, a jó hangulat, valamint a gyermekek és szülők megannyi pozitív és lelkesítő visszajelzése arra utal, hogy a Regensburgban és a város környékén élő magyar közösségnek van igénye olyan jellegű eseményre, amelyen idegen országban, magyarul, magyarokkal együtt ünnepelhetnek, szórakozhatnak.