Farsangi mulatság Kingston upon Hullban

"Jer, jer kikelet; seprűzd ki a hideget!"

/ Petrás Éva /
petras.eva képe
Február 16-án, szombat délután ismét gyerekzsivajtól volt hangos a helyi magyarok közösségi terme. A farsang remek alkalom volt arra, hogy a családok találkozzanak és kicsit felelevenítsük az ilyenkor szokásos hagyományokat.
TésztafűzésFánkBábÉgetés

A többségében jelmezben érkező résztvevők először megismerkedtek Konc király és Cibere vajda alakjával. Előbbi a zsíros falatok, ezzel együtt a farsangi eszem-iszom, utóbbi a böjti ételek megtestesítője. A népi hit szerint két viadalban csaptak össze. Az első  január 6-án, Vízkereszt napján volt, ekkor Konc király aratott győzelmet és elindult a farsangi időszak. Második alkalommal Cibere került ki győztesen, és ezzel kezdetét vette a húsvétot megelőző böjt. Bizonyos tájegységeken a mai napig szokás kettejük küzdelmének eljátszása. Mi egy másik hagyományt elevenítettünk fel, mely szerint az összecsapásuk során sok evőeszközt elhagytak, és  a gyerekeknek ezeket kellett megkeresniük. A "kincskereső" ezen formája nagy tetszést aratott, a gyerekek szüleik segítségével lelkesen keresték a villákat, kanalakat, de így sem került elő az összes.

Ezután játékos vetélkedők következtek: ki tud hurkapálcikára több penne tésztát fűzni a keze használata nélkül, a vattapamacsot ki tudja  gyorsabban minél messzebbre fújni, egyre kisebbre hajtott újságpapíron melyik páros tud tovább táncolni. A farsang elmaradhatatlan édessége, a fánk sem hiányozhatott. A gyerekek – a feladat szerint – a kéz használata nélkül is gyorsan felfalták a finomságot a tányérjukról.

Következő programelemként kézműves foglalkozásra nyílt lehetőség. A hagyományokat felelevenítve kiszebábot készítettünk. Miután mindenki befejezte a sajátját, a figurákat ugyan csak jelképesen,  de néhány télűző, tavaszváró rigmus kíséretében elégettük. Ezután készült még álarc, a felnőttek pedig a farsanghoz kapcsolódó totóval ellenőrizhették, bővíthették ismereteiket. Az activity játékba kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódtak. A délután folyamán a háttérben szóló vidám magyar gyermekdalokra sokan táncra perdültek. 

A mulatság lezárásaként a gyerekek névre szóló oklevelet és egy kis apróságot, kitűzőt kaptak. A Hulli Magyar Közösség hetente, szombatonként kínál programot az érdeklődő családoknak.