Farkas Tamás és Ágnes a bécsi Napraforgóknál

/ Kalmár Eszter /
kalmar.eszter képe
A Napraforgók – Bécsi Néptánc és Népzene Egyesület igyekszik minden hónapban egy különleges műsorral, tánctanárokkal vagy zenészekkel megörvendeztetni a táncházas közönséget. Most sem volt ez másképp. Farkas Tamás és Ágnes az április 12-ei hétvégén látogatott el Bécsbe.
napraforgóktáncháztáncházedzőtábor

Farkas Tamás és Ágnes, a békéscsabai Tabán Néptáncegyüttes vezetői, akik mellesleg még a Fölszállott a páva c. televíziós vetélkedőben is megmutatták tudásukat, nagy örömmel fogadták el a felkérést. A péntek délután kezdődő táncházban gyerekjátékokat, táncokat mutattak a kisebb és nagyobb gyermekeknek, a felnőtt esti táncházban pedig szilágysági, kalotaszegi és mezőségi táncokat járhattak segítségükkel a vendégek. Az est fénypontja pedig Tamás és Ágnes rögtönzött gyergyói táncbemutatója volt. Farkas Tamásék több évtizede járnak vissza Gyergyóba, Erdélybe, hogy az ottani adatközlőkkel közösen elevenítsék fel és terjesszék a gyergyói táncokat. A rövid műsor után a táncos lábú nézőközönség is beállt táncolni.

A több mint félszáz látogatót fogadó pénteki táncház nagy sikerrel zárult, de a Napraforgók táncosai a hétvégén sem pihenhettek. Tamás és Ágnes 2 napos intenzív edzőtáborral izzasztotta meg az egyesület tagjait. Gyergyócsomafalvi és gyergyóremeti táncokat tanultak a Napraforgók, mely tánclépéseket a heti próbákon tovább fognak gyakorolni. A következő gyergyói edzőtábor májusban lesz, ahol már a novemberi Bécsi Magyar Táncháztalálkozóra készítik elő a koreográfiát. Egyelőre sokat nem árulhatunk el a nagyszabású műsorról, de az biztos, hogy Farkas Tamásék és Berecz András ill. István is közre fognak működni.