Évzáró rendezvények Ottawában

Anyák napja, cserkészpiknik, nemzeti összetartozás napja

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
Egy újabb aktív év telt el az ottawai magyar szervezetek körében. A következőkben az Ottawai Magyar Oskola, a 28. számú Kölcsey Ferenc Cserkészcsapat és az Ottawai Magyar Ház egy-egy évzáró eseményéről számolok be.
Anyák napi köszöntésAz ifjúsági néptánccsoport leánykaraOskolások anyák napi műsora

Az Oskola 2019. június 15-ig tartja heti rendszerességgel foglalkozásait. A gyermekekkel a legutóbbi nagy ünnepség, amire készültünk az anyák napja volt, melyet május első vasárnapján rendeztek meg a Magyar Házban. Az ünnepi műsort több hetes készülődés előzte meg: a gyermekek titokban kézműves ajándékokat készítettek, verseket, énekeket tanultak az édesanyák, nagymamák köszöntésére. Az Oskola diákjai előszeretettel játszanak el egy-egy színdarabot, így erre az alkalomra is készültek tréfás jelenetekkel. A szülők büszkeségére a zongoristanövendékek is megmutatták tudásukat. Többek között felcsendültek Mozart, Beethoven, Bartók ismert dallamai. Az Ifjúsági Néptánc csoport lánykara magyarbődi népdalokat adott elő, egy karikázó tánccal egybekötve. Az idei Pontozó táncversenyen az ifjúsági kategóriában Sinka Dóra és Sinka Panna páros táncokkal indultak, ahol somogyi üveges táncokat és friss csárdást jártak. Az ottawai anyák napi ünnepségen mutatták be először táncukat, az itteni közönség nagy örömére.

A heti foglalkozásokon túl a cserkészcsapat programjait táborok, kirándulások, adománygyűjtő akciók, csapatépítő találkozások színesítették. A tevékeny évet hagyományosan egy cserkészpiknikkel zárták. Ekkor kicsik és nagyok, szülők és vezetők egy jó hangulatú együttlét során búcsúztatják el az elmúlt cserkészévet. A cserkészek szabadtéri játékokkal (méta, foci, erdei sakk) ütötték el az időt, míg a felnőttek a vacsorára való bográcsgulyást készítették. Az estét záró program a tábortűz, ahol a cserkészek különböző tréfás tábortűzi számaik mellett énekléssel, közös játékkal múlatják az időt a résztvevőkkel. Itt került sor a cserkészavatásokra is. Idén 3 kiscserkészt és 4 nagycserkészt avattak a csapat körében. Az eseményt Kontra Tamás, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség Kelet-Kanada körzet parancsnoka is megtisztelte jelenlétével.

Az Ottawai Magyar Házban június 2-án, vasárnap délután a Nemzeti összetartozás napjára emlékeztünk. A megemlékezést történelmi témájú dokumentumfilm gazdagította, melyben Gulyás László történész a trianoni békediktátum rövid történetéről értekezett. A műsor prózai és zenei betéteihez helyi fiatalok és előadók járultak hozzá. Elhangzottak korabeli tudósítások és visszaemlékezések is. Az érdeklődők megtekinthették a Magyar Ház időszakos kiállítását is, melyet a várpalotai Trianon múzeum egyik kiállítási anyaga alkotott. A magyarországi múzeum jóvoltából mintegy 31 plakáton olvasható a trianoni békediktátum története és következményei. A kiállítást a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSZ) terjeszti Kanada magyar szervezeti és közösségei körében.

Kívánunk minden kanadai magyar szervezetnek hasonlóan eredményes évzárást és további lelkesedést, erőt, örömet munkájukhoz!