20 éves a Szerb Köztársasági magyarok egyesülete

Köszöntők, ünnepi műsor és fergeteges táncház Banja Lukában

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde2023 képe
Nem sokkal a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesületének jubileuma után a Banja Luka-i Magyar Szó Egyesület ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Az eseményen Milivojević Irén, az egyesület elnök asszonya, valamint Angyal Ágnes, első beosztott diplomata tartott beszédet.
Az ünneplő közönség egy részeMuratović Irma s Milivojević Irén a bosznia-hercegovinai magyar egyesületek elnök asszonyaiA magyarországi Veszprém-Bakony Táncegyüttes A Banja Luka-i Sveti Sava tánccsoport

A rendezvényen jelen volt Slaven Grbić tiszteletbeli konzul; Muratović Irma, a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesületének elnök asszonya valamint a Magyar Szó Egyesület tagjai, barátai. Az egyesület képviselői megajándékozták Milivojević Irén elnökasszonyt és megköszönték éveken át végzett áldozatos munkáját.

Potápi Árpád János Nemzetpolitikáért felelős államtitkár levelét is felolvasták. Idézet a levélből:

„ A Banja Luka-i Magyar Szó egyesület kicsi, de fénylő őrtornya a magyarságnak itt, a Boszniai Szerb Köztársaságban, amely immár húsz év hűséggel és kitartással élteti kultúránkat és védelmezi a helyi magyar megmaradást. Kicsi, de szívós közösség a Magyar Szó, és erre a szívósságra nagy szükség is van távol az anyaországtól és távol a tömbmagyarságtól is. Itt, a Balkán szívében fokozottan felértékelődik a másik emberre odafigyelő, cselekvő gondoskodás, amely nélkül nem lehet közösséggé szerveződni és közösségben maradni.”

Írásban fejezte ki elismerését a Magyar Szónak Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke is, aki gratulált az egyesület húsz éves kitartó munkájához.

Az est során a magyarországi Veszprém-Bakony Táncegyüttes és a Banja Luka-i Sveti Sava tánccsoport is fellépett, profi produkciójukkal gondoskodva a közönség szórakoztatásáról. A vacsorát követően egy fergeteges táncház vette kezdetét, ahol mindenki együtt táncolt.

A résztvevőknek lehetőségük nyílt Banja Luka nevezetességeinek felfedezésére is. A hétvége során, ellátogattunk a természeti szépségeiről híres „Krupa na Vrbasu”, ma is működő vízimalmok helyszínére valamint a trappistákhoz, akik 140 éves sajtkészítési hagyományt őriznek és többszáz éves könyvek birtokában vannak.

Nagyon köszönjük mindazoknak, akik részt vettek az eseményen és hozzájárultak ahhoz, hogy együtt ünnepeljünk!