Eseménydús szombat a Sao Pauló-i Magyar Házban

/ Bartók Zoltán /
bartok.zoltan képe
Augusztus 11-én mozgalmas napja volt a Sao Pauló-i Magyar Háznak, mivel az amúgy is programokkal teli szombati napot egy pár rendhagyó esemény bővítette ki.
Lengyel tánctanításA Pántlika és Zrínyi csoportok képviselőiNemzetközi táncházElőadás

Egy brazil szakszervezeti csoport Kiss Gábor vezetésével egy egész napos „magyar túrán” vett részt a városban – meglátogatva Sao Paulo főbb magyar és magyar vonatkozású helyszíneit. A Szent István templom, a lapai református templom, valamint a Szent Imre Kollégium utáni utolsó megállójuk a Vila Olimpia városrészben található Magyar Ház volt. A résztvevők rövid előadás keretén belül megismerkedtek a Magyar Ház működésével, főbb szerveivel, valamint prioritásaival. A műsort a Pántlika Táncegyüttes, valamint a Zrínyi Művészegyüttes néptánccsokra színesítette. A résztvevők tapasztalhatták a közösség aktív életét is, mivel az ottlétük alatt találkozhattak az éppen összegyűlt Magyar Kórus és Biblia kör tagjaival, valamint megkóstolhatták a Magyar Ház konyhájában frissen sült lángost is. 

Este nyolctól a Sao Pauló-i Magyar Főkonzulátus és a Magyar Ház közös szervezésében Visegrádi Négyes találkozó és táncház vette kezdetét. Mivel a városban már nem működik aktív szlovák néptánccsoport, az esemény „Visegrádi Hármasra” csorbult, de a hangulaton ennek nyoma sem volt. A cseh és lengyel tánccsoportok érkezése után kezdetét is vette a mulatság, melyet ismerkedés mellett az egyes kultúrák alap tánclépéseinek kölcsönös elsajátítása követett. Az késő estig tartó mulatság remek hangulatban telt, melyet úgy a táncosok mint a nem táncosok egyaránt élvezni tudtak.