Erzsébet-napi táncház Brüsszelben

/ Molnár Luca /
molnar.luca képe
A Carpathia táncház mindig ugyanolyan, mégis más. Mindig ugyanolyan családias a légkör, nagyszerű a zene, barátságosak az emberek, jóízűek az ételek, jókat lehet táncolni, és szeretet veszi körül az egész rendezvényt. Ugyanakkor mindig más, mert az ismerkedések, találkozások, hosszú beszélgetések mindig új élményekkel gazdagítják az embert.
táncháztáncháztáncháztáncház

Nagy készülődés előzte meg a november 19-én megtartott táncházat ugyanúgy, ahogy mindig lenni szokott. A Carpathia lelkes szervezőcsapata ez alkalommal is kitett magáért.

Mivel a táncház hetében egy sütővel kevesebb állt rendelkezésükre, az asszonyok mellet most férfiak is beálltak a sütödébe, hogy legalább 15 különböző ízű és formájú sütemény kerüljön a pultra. Így a vendégsereg mind a tíz ujját megnyalhatta a sok finomság után. A hazai hangulat megteremtését a hazai ízek is segítették. Mindenki jóllakhatott a lencselevesből, a töltött káposztából és a szalámis szendvicsekből.

Adventhez közeledve az egyesület karácsonyi vásárt is rendezett, ahol az erdélyi gyógyteáktól kezdve a színes nyakkendőkön, karácsonyfadíszeken, nemezárukon keresztül a csipkeangyalokig mindenféle gyönyörű kézműves terméket meg lehetett vásárolni.

Most másodszorra berendeztek be babasarkot a táncházban: egy óriási járókával, szőnyeggel és fajátékokkal, hogy a sok családra gondolva a babák is teret kapjanak, és ők is biztonságosan mulathassanak kortársaikkal.

A kézműves műhelyek igen különlegesre sikerültek, hiszen csipkét lehetett verni, szádfával szalagot fonni, és csuhéból adventi asztaldíszeket készíteni.

A talpalávalót a Bekecs együttes szolgáltatta, a gyerekeket és felnőtteket Kiss Zsolt és Tálas Ágnes táncoltatták meg gyönyörű dalokat énekelve.

Ezen az éjszakán, a szilágysági táncok tanítása után a folk kocsmában Kalotaszeg és Mezőség vidékét idézték meg a hangszerek, a cipőtalpak, csapások, csujjogatások, és a szoknyák suhogása.

A táncház lényegét tökéletesen megtestesítik ezek az éjszakák, ilyenkor valóban otthon érezheti magát az ember.

Mikor megkérdeztem valakit, aki még sohasem volt táncházban, mi a véleménye róla, csak annyit mondott: szuper jó.