Az első ulmi cserkészfoglalkozás

/ Wack Krisztina Mária /
wack.krisztina.maria képe
2017 okt. 7-én megtartották Ulmban az első cserkészfoglalkozást egy stuttgarti vezetővel és a frankfurti Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas közreműködésével. 10 érdeklődő gyerek vett részt a programon, eközben a szülők egy ismertetésben részesültek a cserkészetről.
Cserkészfoglalkozás kezdete: zászlófelvonásŐrsi óra kezdete: ismerkedésBemuató előadás a szülőknek a cserkészetrőlbenti tábortűznél: a nagymama érdeklődik unokájánál a cserkészet felől

Egy közös zászlófelvonás után, ahol a cserkésztisztelgést, köszönést és cserkészindulót bemutatták, a gyerekek állatnyom keresésére kerekedtek, és 10 állat lábnyomát felrajzolhatták lapjukra, majd egy játék kapcsán mozgásukat utánozták. Ezt követően sportjátékokban vettek részt és megismerték az ősi nindzsák reakciófejlesztő játékát is, valamint betanultak egy rövid színjátékot, amelyet a későbbiekben bemutattak egy tábortűz keretében a szülőknek. 

Felfrissülve az uzsonnázás után a szülőket is bevonva népjátékok következtek a napirenden, majd meghallgatták a szegedi csikó történetét, aki a 13 cserépcsengőjéről és csikósáról mesélt, még annak idején, amikor a Tisza vizéből ihatott. Meg is tanulták az ezt feldolgozó népdalt és tábortűznél már hangosan énekelve bekapcsolódtak.

  

Bár a tábortüzet néhány gyertya helyettesítette, a hangulat mégis vidám és felszabadult volt. Ismertebb gyerekdalok és hagyományos népdalok mellett egy-két játékos magyar dal is elhangzott, majd a foglalkozás végén egy rendhagyó búcsúval – a tűz körül kézenfogva állva, egy záródalt énekelve – tele új ismerettel és felkeltett lelkesedéssel ki-ki a maga útjára indult.

Az ulmi magyar közösség két hetente tart majd cserkészfoglalkozást és reményei szerint csakhamar csapattá alakul majd.

Érdeklődni az alábbi email-címen lehet:

Székely Enikő, Ulmi Magyar Kultúregyesület elnöke,

andrasi.sz.eniko@gmail.com