Az Első Észak-Amerikai Táncháztalálkozóról - New Brunswick

Én az éjjel nem aludtam egy órát

/ Zsidi Bernát Jakab /
zsidi.bernat.jakab képe
2017. szeptember 22 és 24. között első alkalommal rendezték meg New Brunswick városában (New Jersey állam, USA) az Első Észak-Amerikai Táncháztalálkozót, Toborzó néven. A rendezvénynek a Hungarian American Athletic Club (HAAC), a Szent László Templom, a Református Templom (Magyar Rerformed Church), a Cserkészház és a Múzeum (American Hungarian Foundation) adott otthont.
Pillanatkép a gálaműsorbólGyermekprogram a ToborzónRészlet a Csűrdöngölő táncegyüttes előadásából I.Részlet a Csűrdöngölő táncegyüttes előadásából II.

A másfajta kikapcsolódásra vágyó közönség folklórral kapcsolatos előadásokon és filmvetítéseken vehetett részt. Az esti gálaműsoron mind a meghívott művészek, mind a helyi és környező államokból érkező táncegyüttesek megcsillogtathatták tánctudásukat. Vasárnap a Táncháztalálkozót koncert zárta, amelyen Lévay Andrea, Ágfalvi György, Marosy Gerda és Józsa Tamás magyarországi táncosok szerepeltek. A zenét Sinkó András, az Életfa és a Gyanta együttesek szolgáltatták.

 Akik ellátogattak a találkozóra, pénteken délután Domján József életét és munkásságát bemutató kiállítást tekinthették meg, majd az este folyamán a táncházban rophatták a táncot a különböző tájegységek dallamaira. Másnap az érdeklődő gyermekek és felnőttek a délelőtt és délután folyamán, három tánctanításon vehettek részt magyarországi művészvendégek vezetésével. A szervezők a tánctanítás mellett kézműves foglalkozást és népi játszóházat szerveztek a fiatalabbak számára.

A Táncháztalálkozó kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy összehozza egy hétvégére az Egyesült Államokban és Kanadában élő népzenészeket és néptáncosokat, akik közül sokan meg tudták mutatni a tehetségüket nemcsak a táncházban, hanem a szombat esti gálaműsorban és a vasárnap délutáni koncerten. Habár ez volt az első ilyen találkozó, bízunk benne, hogy a hagyományteremtő céllal megszervezett Toborzó a következő években is hasonló létszámú és lelkesedésű közönséget mozgat majd meg.

Írták: Bajnok Sára, Eszes Judit Emília, Szabados Tamás, Zsidi Bernát New Brunswick-i és New York-i ösztöndíjasok