Előadás az ÁVH-ról Zürichben

Müller Rolf: Ávéhás erőszak az ötvenes években

/ Heil Kristóf Mihály /
heil.kristof.mihaly képe
A Zürichi Ifjúsági Klub idei programjának középpontjába a magyar történelem meghatározó eseményeit állította, ezen belül is hazánk modern kori történetének sorfordító eseményeire és korszakaira koncentrálva.
Dr. Müller Rolf szakmai szemmel is megnézte Zürichet (Schweizerisches Sozialarchiv)Dr. Müller Rolf előadása ZürichbenDr. Müller Rolf előadó és Heil Kristóf KCSP ösztöndíjas ZürichbenAz előadás plakátja

A számos filmvetítést és előadást maga mögött tudó programsorozat március 16-án, pénteken este folytatódott Dr. Müller Rolf, a budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutató történészének előadásával. Az este témája az ötvenes évek politikai rendőrsége, azaz ÁVH volt: A kommunista diktatúra politikai rendőrségével összefüggésben leggyakrabban emlegetett fogalom: a terror. Az előadás egyrészt a Rákosi-korszak által alkalmazott fizikai erőszakkal, annak különböző módozataival, valamint a test és lélek meggyötréséért felelős személyi kör kérdésével foglalkozott, azon belül is kiemelten a szervezet hírhedt parancsnokával, Péter Gáborral.

Müller Rolf mindezek mellett kitért a rejtett erőszak módozataira, azaz a különböző titkos információszerzési technikákra, és a társadalom egy részének e téren megnyilvánuló kollaborációjára. Az előadó bemutatta, hogy mit is tudhatunk a lehallgatásról és a megfigyelésről, illetve a titkos besúgóhálózatról.

Az előadásból külön kitűnt az államvédelem egyik markáns jellegzetessége, az, hogy mint tikos rendőrség igen látványos volt. Létének jelei máig hatóan rögzültek a közgondolkodásban, a közbeszédben. Gondoljuk csak az egyenruhájuk alapján a „zöld ávósnak” nevezett határőrökre és a „kék ávósként” emlegetett karhatalmistákra, a letartóztatások gyakori kellékére, a „fekete autóra”, vagy az ÁVH hírhedt központjára, az Andrássy út 60-ra. Az előadás segített tisztázni a fent említett fogalmak mellett számos más, a Rákosi-korszak toposzává váló elképzelést.

A nagy érdeklődés mellett megrendezett előadást követően hosszas beszélgetés, vita bontakozott ki a korszakról, amely során a megjelentek éjszakába nyúlóan „faggatták” az előadót.

Fotók: Szántó András, Heil Kristóf Mihály