Élet a Sydney-i Magyar Református Gyülekezetben

"Az én Atyámnak házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek."

/ Varga Adalbert /
varga.adalbert képe
A Sydney-i Református gyülekezet immár 69 éves. Ösztöndíjasként igyekeztem hónapról hónapra jobban megismerni a gyülekezetet és annak programjait.
IstentiszteletIdősek otthonagyerek_Istentisztelet

A lelkész, Péterffy Kund hetente tart bibliaórát a Szent Erzsébet Idősek otthonában, ahol szép számmal vannak jelen az ott lakók. Októberben Felvidékről érkezett a sydney-i magyar közösségbe Écsi Gyöngyi, lelkész és mesemondó, valamint társa, Kováts Marcell zenész. A közreműködésükkel színesítettük az idősek programját. Egy kellemes órát töltöttek az idősekkel, ahol népmesékkel és a híres tárogató hangjával lepték meg a bibliaórára látogatókat.

Emellett októbertől minden szerda délelőtt elindítottunk ösztöndíjas társammal, Constantinovits Kingával egy filmes történelmi előadást, ahol az idősek által választott témákat boncoljuk egy adott film, előadás, dokumentumfilm alapján. Az első bevezető órán Rákóczi Ferenc életével foglalkoztunk, tisztelegve II. Rákóczi Ferenc emlékére, illetve a Rákóczi emlékév jóvoltából. Az interaktív előadást nagyon élvezték az idősek, mivel többnyire vagy nem tanultak bizonyos történelmi eseményekről, vagy nem tanulhattak a múltban. A következőkben I. Szent István és Mátyás király vagy híres reformátoraink is az előadás célkeresztjében vannak.

Minden vasárnap 11:30 és 12:30 között szeretettel várjuk magyar honfitársainkat Istentiszteleti alkalmainkra, amit egy szeretetvendégség követ. A templom Strathfieldben található, amit nemrég újítottak fel és Péterffy Kund református lelkész tartja az alkalmakat. Felesége, Péterffy Réka pedig vasárnapi iskolát tart ez alatt a fiataloknak Németh Virág ösztöndíjas segítségével. Október 20-án rendeztek egy ökumenikus istentiszteletet az 1956-os forradalom emlékére. Október 27-én továbbá vendégül láthattuk Mátrai Mártát, az Országgyűlés háznagyát, akivel egy kellemes délutánt tölthettünk el az istentisztelet után. Ezen alkalmon emlékeztünk meg a reformáció 502. emlékévéről, ahol úrvacsorás istentisztelettel vártuk a református közösséget.

Minden hónap első vasárnapján Sydney északi részébe, Asquith-be látogatunk el, ahol egy nagyobb magyar közösség számára tart istentiszteleti alkalmat Péterffy Kund, hogy a nagyobb távolságokat leküzdve az ott élő családok is összegyűlhessenek. Minden hónap harmadik vasárnapján pedig Canberrába látogatunk el, hogy az ott élő magyarok számára is elérhető legyen magyar nyelven Isten igéje.