Együtt dobogott négyszáz magyar szív Edmontonban

/ Ábrahám Dolli Csilla /
abraham.dolli.csilla képe
Nagyszabású rendezvénysorozattal, méltón emlékeztek meg az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójáról Edmontonban. A több napon át tartó ünnepségre Victoriából, Calgaryból, Kelownából, Vancouverből és Torontóból is szép számmal érkeztek, de olyanok is akadtak, akik egyenes Magyarországról keltek útra csak azért, hogy együtt ünnepeljenek ezen a jeles évfordulón a Kanadában élő magyarokkal
EdmontonEdmonton KCSPEdmonton KCSPCsárdás Bál

Az edmontoni magyar kulturális hét a Szent Imre Katolikus templom előtt elhelyezett hősi emlékmű koszorúzásával kezdődött, majd a Magyar Házban Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője és egykori kormányszóvivő „A migráns válságról” címmel tartott előadást. Azt ezt követő napon az elegáns edmontoni Federal Building épületében állófogadás keretében folytatódott az ünnepségsorozat. Az eseményt dr. Ódor Bálint, kanadai magyar nagykövet nyitotta meg, majd beszédet mondott Mr. Robert Wanner, az Alberta tartományi parlament elnöke. Jakab István parlamenti alelnök, majd dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár beszéde után Ms. Barb Miller, tartományi képviselő, Mr. Thomas Lukaszuk, volt tartományi helyettes miniszterelnök, volt tartományi képviselő és Mr. Brian Beresh, ismert ügyvéd, harmadik generációs magyar emlékezett meg a forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

Az állófogadás után a Csillagszemű Táncegyüttes szórakoztatta a nézőket. A közönség kedvence, a mindössze hatéves Toldi Teszársz Örs volt, aki kalotaszegi legényes tánca után vastapsot kapott.

Az est legkülönlegesebb része azonban csak ezután következett, hiszen pontban fél hétkor kigyúltak a nemzeti fények a High Level Bridge-en, és a hosszú építmény egész estén át piros fehér zöld színben pompázott.

Az este azonban itt még közel sem ért véget, hiszen az Arden színházban már a méltán híres Csík Zenekar hangolt, akik két órás műsorukkal kápráztatták el a mintegy négyszáz fős magyar közönséget, akiknek ezen az estén együtt dobogott a szívük.

Ugyancsak óriási volt az érdeklődés a másnap megnyílt Zsolnay kiállításon, hiszen a pécsi Zsolnay Múzeum 56 csodálatos műtárggyal reprezentálta a hungarikum örökséget, amelyet Észak-Amerikában itt mutattak be először.

Természetesen a szervezők a kulináris élvezetekről sem feledkeztek meg, hiszen a magyar gasztronómia is előkelő szerepet kapott. A vendégek a Chateau Lacombe Hotelben a Hungarian Food and Wine fesztivál keretében csütörtökön és pénteken megkóstolhatták a jellegzetes magyar ételkülönlegességeket és a híres magyar borvidékeink különböző ízletes és díjnyertes borait. A Hungarian Wine Cellars családi borügynökség által importált, magyar termékei mellett a torontoi Dry by Tokai is bemutatkozott. Szerencsére a felsorakoztatott borok John Szabó, Kanada első master sommelierjének is elnyerte az elismerését, hiszen elismerő szavakkal beszélt a különleges zamatokról.

Pénteken a Kőrösi Csoma Sándor Program kanadai ösztöndíjasai és mentoraik egy konferencia keretében a Magyar Házban találkoztak, ahol beszámoltak eredményeikről és megosztották egymással tapasztalataikat. Szenthe Anna, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökének köszöntője után az ösztöndíjasokat Ábrahám Tibor, a Magyar Diaszpóra Tanács társelnöke is üdvözölte. A hivatalos programon dr. Szilágyi Péter, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár mellett, részt vett dr. Szabó Stefánia főkonzul, dr. Ódor Bálint kanadai magyar nagykövet és Berényi János konzul is.

A hotel gyönyörűen feldíszített báltermében este pedig kezdetét vette a 49. Csárdás bál, ahol az eseményhez illően, a hölgyek káprázatos nagyestélyi ruhákban, a férfiak pedig szmokingban jelentek meg. A bál jótékonysági céllal az UNESCO szellemi örökség Kodály-módszerét Kecskeméten elsajátító kanadai fiatalokat támogatja. Az estélyt a Csillagszeműek fellépése mellett az udvari palotás viseletbe öltözött tizenhat lelkes fiatal táncműsora koronázta meg. A Csárdás bál ezúttal is hajnalig tartott és minden vendég elégedetten tért nyugovóra.