Egy csipetnyi Erdély – nagy adag jóhangulattal

/ Rengei Boglárka /
rengei.boglarka képe
Március 11-én szombaton abban a szerencsében volt részünk a Genfi Magyar Kulturális Központban, hogy Benedekffy Katalin egy izgalmas és elképesztően interaktív délutáni foglalkozást tartott az itteni magyar gyerekeknek.
Nagy örömünkre kisebb tömeg gyűlt össze a műhelyfoglalkozásonKözös olvasásLerajzolták a Rák tava legendájátMindenki megnyalta a tíz ujját a finom leves után

Kata egy erdélyi, azon belül is nagygalambfalvi származású hihetetlen tehetség, aki kulturális sokszínűségéről tanúbizonyságot téve egyben színésznő, opera-, operett-, musical- és népdalénekes, de emellé még egy új típusú, nagyon változatos műhelyfoglalkozást is összeállított a hagyományok továbbadására.

Mikor felkonferáltam, színpadi belépője egy csodaszép erdélyi népdal volt, mellyel egyből kellemes hangulatot teremtett és pillanatok alatt elkápráztatta a közönséget. Így végül nem is csak a gyerekek, a szülők is maradtak a délutánra, ugyanolyan élvezettel vállalva aktív szerepet az éneklésben, táncban és legenda-eljátszásban. A nagyobb és vállalkozóbb szellemű gyerekek felolvasták a Rák tava vidékének történetét, melyet azután nagy nevetgélés közepette elő is adtunk: az erdő zizegő fáitól egészen a zokogó mostohalány könnycseppjeiig minden apró részletre akadt szereplő. A színészkedést követően megtanultuk a „Galambfalván a nagy torony de magos” kezdetű népdalt, melynek ritmusára eljártunk egy rövid – ám egyesek szerint annál bonyolultabb – erdélyi táncot is. Hogy pihenjünk egy kicsit, a kisebbek kirakós társasjátékot kaptak a kezükbe, a nagyobbak pedig lerajzolták a felolvasott legendát. Közben a felnőttek erdélyi mintákat hímezhettek filcanyagra, melyekből aztán gyönyörű egyedi könyvjelzők varázsolódtak. A délutánt egy utolsó énekléssel fejeztük be, melyre jól esett elfogyasztani a fenséges tárkonyos pityókalevest, melyért külön köszönet jár helyi magyar szakácsunknak!

Köszönjük szépen a fantasztikus programot! Mindenki élményekkel gazdagon és jó értelemben vett fáradsággal tért haza. Reméljük, hogy még sokszor lesz lehetőségünk Katával együtt játszva tanulni!

Külön köszönet a képek egy részéért Szűcs Gergelynek!