"Dunától a Moldva folyóig"

/ Fekete Krisztián /
fekete.krisztian képe
A Prágai Tavaszi gyereksokadalom programsorozaton négy prágai magyar szervezet képviseltethette magát és vállalt aktív szerepet.
tavaszi gyereksokadalom

A programsorozat négy részből állt. Az események a Prágai Liszt Intézetben kezdődtek: a dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár úr tiszteletére szervezett Iglice Egylet bemutatkozó műsora, a csehországi magyar szervezetek vezetői számára szervezett kerekasztalbeszélgetés, majd este a prágai Nyitnikék néptáncegyüttes által szervezett Pósfa Zenekar koncertje és felnőtt táncház.

Másnap szentmisével kezdődött a programsorozat a prágai Szent Henrik templomban, majd a prágai magyar katolikus plébánia diákotthonának, az Adalbertinum ünnepsége. Délután a Pósfa Zenekar workshopjával zártuk a két napos prágai magyar programsorozatot.

A Liszt Intézet 15 órakor nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, beindultak a kézműves asztalok, a Huzavonó Zenekarnak köszönhetően felcsendült a vidám aláfestő zene, szépen, egymás után érkeztek a fellépésen csak nézőként résztvevő családok, és gyűlt a sok finomság a szeretetvendégséghez is. Igen jó érzés volt látni, hogy a nemcsak az Iglice Egylet tagjai, de a CSMMSZ Prágai Alapszervezetének kedves kollégái is eljöttek megnézni a gyerekek szereplését, sőt tájföldi finomságokkal is kedveskedtek nekik!

A koncertműsor a Pósfa Zenekar összerázó, hangulat alapozó Sarkantyús verbunk muzsikájával kezdődött, majd Kassai Hajnal, a Liszt Intézet igazgatónője köszöntötte a nagyérdemű publikumot. Mindannyiunk szívéből szólt, amikor megköszönte a szülőknek, hogy a csodás kirándulóidő ellenére a közösséget választották ezen a napon, és hogy proaktívan részt vesznek az Iglice Egylet szervezte rendezvényeken és közösségalkotó programokon. Beszédében arra ösztönözte a szülőket és a résztvevőket, hogy kapcsolódjanak be maguk is ezeknek a programoknak a szervezésébe, hiszen akkor válik élő szövetté a prágai magyar közösség, ha mindannyian kivesszük a részünket az építéséből.

A beszédet követően következhetett az izgatott gyereksereg. Elsőként a Picinkék néptánccsoport és az Iglice óvodásai léptek színpadra egy csallóközi népi gyermekjáték összeállítással. A legkisebbeknek a Huzavonó Zenekar és az Iglice Citerazenekar húzta a talpalávalót, a produkciót Vacík Jenes Alíz, Karát Eszter, Molnár Bálint és Fekete Krisztián állították össze.

A vegyesházasságból származó, 7 éves Nagy Annácska (a skarlátbetegségből erre a napra végre felgyógyulva, de még egy kicsit sápadtan) szépen, bátran, magyarul majd szlovákul énekelte a csallóközi gyerekdalokból összeszőtt dalcsokrot, amelyet Fekete Krisztián citerán kísért (Hopp Juliska, Hát az öreg él-e még, Sedemdesiat sukieň mala). A nagy sikert aratott szólója után kapuzó játékkal, az Ispiláng, ispiláng kezdetű dalocskát énekelve (eredetileg Ich spiel ein, ich spiel ein, német eredetű elmagyarosodott gyerekdal) érkeztek a gyerekek a színpadra, volt közöttük olyan aprócska is, aki édesanyja nyakába kapaszkodva táncolta végig a produkciót.

A gyerekek olyan sokat gyakorolták a dalokat, hogy otthon már a másfél éves testvéreik is fújták az énekeket. Hála a sok színpadi próbának, a lámpaláz sem némította el a gyerekeket, teli tüdőből fújták a gyerekdalokat, mondókákat, népdalokat, ügyesen és bátran mozogtak a színpadon! Öröm volt nézni! Mire a nyurga tanítónénik és a fotós bácsi is átbújtak az alagúton, elkezdődött a Hogy a csibe, hogy kezdetű körjáték, majd a Csiteri csütöri csütörtök kezdetű mondóka. Végül a Cica legyen akinek nincs párja! vezényszó elhangzására párba rendeződött gyereksereg eltáncolta a Szervusz kedves barátom kezdetű párválasztót. 

A Huzavonó Zenekar és népzenész növendékei vajdaszentiványi táncdallamokat adtak elő. A Huzavonó Zenekar közel 20 éve színesíti a prágai magyar közösség kulturális életét. Céljuk, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a hagyományos magyar népzenét a cseh és a magyar közönség számára egyaránt. Nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésére: a kis muzsikusokat az Iglice Egylettel karöltve oktatják magyar népzenére. Ezen a napon három ifjú tehetséggel kiegészülve léptek színpadra, a 10 éves Hlavács Marcell hegedűn, a 14 éves Hlavács Eszter és Csatlós Zita énekkel debütált a nagyközönség előtt, miközben apukáik 2 méterre mögöttük, a Huzavonó tagjaiként kísérték őket.

A produkció felkészítő tanárai Hlavács Pál, Csatlós Flórián, Karát Eszter és Fekete Krisztián voltak. A míves vajdaszentiványi összeállítás után újra a Pósfa Zenekar következett a színpadon. A Petőfi évfordulóról megemlékezve, három népdallá vált Petőfi verssel indították az előadásukat (Hortobágyi kocsmárosné; Juhászlegény, szegény juhászlegény; Tíz pár csókot egy végből), majd felvidéki népzenével folytatták. A koncert után kezdődött a gyerektáncház, amelyet Karát Eszter és Holányi Ákos vezetett. A jókedv a tetőfokára hágott, amikor moldvai körtáncok, páros- és sortáncok, valamint felcsíki polgári táncok követték egymást.

A Liszt Intézet-beli gyerekprogramról a Pósfa és a Huzavonó egyenesen a Vinohradský Pivovar étterembe siettek, ahol a Nyitnikék Néptánccsoport szervezésében folytatódott a mulatság hajnalig. A zenekarok nem sokat aludhattak, mert Balga Zoltán atya vasárnap már ünnepi szentmisére várta őket a Szent Henrik és Kinga templomba, ahol a magyar nyelvű mise keretében koncertet is adtak, majd az istentiszteletet követő Agapén is részt vettek produkciójukkal. A templomból a Nemzetiségek Házába vezetett az útjuk, ahol népzenei workshoppal tetőzték be prágai látogatásukat, így használva ki minden másodpercét a prágai vendégeskedésüknek.