Csík János és a Mezzo koncert Vancouverben

/ Barna Laura /
barna.laura2023 képe
Október 19-én a vancouveri magyar közönség különleges koncerten vehetett részt. Az este során ugyanis a Csík János és a Mezzo zenekar látogatott el hozzánk.
A zenekar próba közbenA zenekar és a táncosokA zenekar a színpadonNézőkkel teli terem

Az együttes még csak nemrégiben alakult Csík János vezetésével, akit már a Csík zenekarból ismerhet a közönség. A tagok Kecskeméten ismerkedtek meg és játszottak, eleinte falusi, autentikus népzenét. Ezután egyre gyakrabban zenéltek együtt és idővel a népi hangzás mellett más műfajú dalok is bekerültek a repertoárjukba. Végül úgy gondolták, érdemes összerakni a produkciót egy igényes lemezre. Így mára az együttes zenéjében ötvözi a magyar népzenét a jazzel és helyenként az amerikai bluegrass stílussal, ami egy egészen új műfajt teremt.

A vancouveri előadáson a zenekar saját dalokat és különböző magyar ajkú területekről származó népdalokat adott elő. A különleges váltakozás a jazz és a népzene között szintén megjelent a dalokat kísérő táncban is, hisz az előadók hol népi ruhában, hol utcai, vagy modern tánc ruhában kísérték a zenét. Felcsendültek autentikus népdalok Szabó Kocsis Zsuzsa gyönyörű énekhangján, illetve a zenészek szólói is remek hangulatot teremtettek.

A zenekar népszerűségét és a népzene iránti érdeklődést mi sem tudná jobban megmutatni, mint hogy a koncert egy munkanapra, csütörtök estére esett, mégis közel 200 néző gyűlt össze. Az előadáson a Csárdás és a Forrás táncegyüttes különböző süteményekkel és lángossal készült a vendégeknek.