Cserkészkonferencia Svájcban

/ Heil Kristóf Mihály /
heil.kristof.mihaly képe
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség idén Svájcban, a Zürich közelében található Usterben tartotta a 2017-es őszi európai vezetői konferenciáját, ahova most a cserkészvezetőkön túl az ún. cserkész rovereket is meghívták, akik számára külön konferenciát szerveztek. (A cserkészetben a roverek általában a 18–25 év közötti cserkészeket jelentik.)
KMCSSZ KonferenciaKMCSSZ Európai vezetői és rover konferenciaKMCSSZ Európai vezetői és rover konferencia hallgatóságaKMCSSZ Európai vezetői és rover konferencia vezetői

Az Európai vezetői és rover konferenciát 2017. november 17–19. között a svájci Uster községi cserkészközpontban rendezték meg. A szervezők szeretettel vártak minden cserkésztisztet, segédtisztet, és csapatban aktív felnőtt cserkészt, valamint rovert és őrsvezetőt az idei európai tiszti- és roverkonferenciára, amit első alkalommal rendeztek meg a svájci havasok árnyékában.

A nagy érdeklődést jól példázza, hogy a világ számos tájáról érkeztek a Kárpát-medencén kívül élő magyar cserkészek. A Nyugat-európai cserkészvezetőkön túl (Zürich, Bern, London, Frankfurt, Heidelberg, München, Berlin, Stuttgart, Mainz, Hollandia, Bécs, Innsbruck, Wels, Svédország) részt vett – a tengerentúlról – a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke és a vezetőképzésért felelős cserkésztiszt is.

A rendezvényen megjelenő több mint kilencven cserkészvezető és rover a péntek esti kötetlen ismerkedést követő szombat reggeli tábornyitás után különvonultak és kezdetét vette a szakmai munka. A roverek a tematikus előadásokon keresztül a cserkészfelelősség és más, korosztályuk számára aktuális kérdésben bővítették ismereteiket, míg a vezetők az elmúlt év beszámolóin túl megvitatták a jövő évre vonatkozó programokat is. Majd a vezetők saját szakterületüknek és tapasztalataiknak megfelelően segítették előadásukkal cserkésztársaikat. A vasárnapi előadásokat és konferenciazárást követően minden résztvevő hasznos tapasztalatokkal és új barátságokkal térhetett haza.

 

Fotók: Schenk Angyalka, Heil Kristóf Mihály