Clevelandi mikulásvárás

Mikulásvárással egybekötött gyermekprogram

/ Patarica Edvin /
patarica.edvin képe
A Clevelandi Magyar Múzeum szervezésében egy gyermekjátékokkal egybekötött mikulásváró programon vehettek részt az érdeklődők. A főszervező elmondása szerint nem az a lényeg, hogy jön a Mikulás, hanem az fontos, hogy magyar vonatkozású témákkal is foglalkozzunk, ezért különbőző foglalkozásokat is szerveztek erre a délutánra.
EDVIN KCSPEDVIN KCSPEDVIN KCSPEDVIN KCSP

A múzeum által immár tizenkettedik alkalommal szervezett eseményen mindig van egy téma, egy keretmese, amely átfogja a programot, ezálltal is érdekesebbé téve magát a mondanivalót. Az idei téma a mese volt. Két korosztályban zajlott a délutáni program, az idősebbek részére kincskereső játékkal készültek a szervezők. A kalandvágyó gyerekek kaptak egy feladatsort, melyet meg kellett oldaniuk, a megfejtéseket, válaszokat a múzeumban kiállított tárgyak között lelhették fel, ezáltal is jobban megismertetve velük a kiállítás tárgyait. Ezután előadáson vehettek részt, melyben két mondát dolgozott fel az előadó: a Csodaszarvas legendáját, és Emese álmát. Fontos a magyar gyerekeknek tudni őseikről, ezért a két mese keretén belül az előadó képekkel illusztráltan mutatta be az ősmagyarok életét, kulturáját, szokásait, és még maradt egy kis idő, hogy a rovásirással is megismerkedjenek.

          

Ez idő allatt a fiatalabbak különbőző kézműves foglalkozásokon bizonyíthatták ügyességüket, a kreatívabbak mézecskalács-díszítésen vehettek részt, aki pedig nem szerette volna ügyességét próbálgatni, annak kiváló lehetőséget nyújtott a mesehallgatás, melyet követően az állomásvezetők illusztrálva kérdéseket tettek fel a mesékkel kapcsolatosan, azáltal serkentve a legkisebbek gondolkodását. A korosztályi programot követően közösen várták a Mikulást. Miután mindenkit megajándékozott a nagyszakállú, közösen a vezetőkkel népi játékokkal ismerkedtek meg a fiatalok, magyar népzenét hallgatva szórakozhattak.

     

A program angol nyelven zajlott, mert azt a közönséget célozta meg, akik ugyan magyar származásúak, de kevésbé, vagy egyáltalán nem beszélik a nyelvet. Ezért is tartják fontosnak a szervezők, hogy ezek az érdeklődők is betekintést nyerhessenek őseik életébe, kultúrájába, megismerjék, hogy a nagynéni, nagyszülők, vagy más felmenők által melyik néphez tartoznak. A program segítségével jobban megimerhetik a múltat, felkeltve a gyerekek érdeklődését, akik tanulás és szórakozás közben szép élményekkel gazdagodhatnak .

A képekért és az interjúért köszönet Mészáros Andreának, a program főszervezőjének.