„A clevelandi magyarok küzdelme példaértékű”

Magyar filmet mutattak be a Chagrin Documentary Film Festivalon

/ Miklós Melánia /
miklos.melania képe
A fesztivált 2010 óta rendezik meg a Clevelandhez közeli észak-amerikai kisváros, Chagrin Falls helyszínein. Az idei programban október 3. és 7. között 89 filmet vetítettek le, amelynek magyar vonatkozású bemutatója is volt. Somogyi Viktória és Jeff McIntyre Foreclosing on Faith (A hit kiárusítása) c. filmje a templombezárásokról szól, köztük bemutatja a clevelandi Szent Imre templom történetét.
A Chagrin Falls-i dokumentumfilm fesztivál rangos szakmai eseményA festői kisváros ad otthont a fesztiválnakChagrin Little Valley TheaterJövőre lesz 10 éves az ohiói filmfesztivál

Foreclosing on Faith (America's Church Closing Crisis)A hit kiárusítása (avagy Az amerikai templombezárási válság) című filmet október 5-én este vetítették a Chagrin Little Valley Theater zsúfolásig megtelt termében. Somogyi Viktóriával a clevelandi Bocskai Rádió KCSP-ösztöndíjasaként készítettem interjút a helyszínen.

A rendező elmondta, hogy szakmai szempontból megtiszteltetést és elismerést jelent az ohiói fesztiválra való meghívás, hiszen a MovieMaker Magazine besorolása szerint az ötven legfontosabb filmfesztivál egyike. Az külön öröm volt számukra, hogy a helyi magyarok összefogtak, szponzorálták a bemutatót és az azt követő fogadást, így otthon érezték magukat. Sok clevelandi jelen volt a vetítésen, akik részt vettek a Szent Imre templom bezárása elleni küzdelemben, és szerepelnek a filmben. Hangosan reagáltak az egyes jelenetekre, ami azt jelzi, hogy még nyolc évvel az események után is tart a feldolgozás folyamata. Mélyen megérintette őket templomuk megszűnésének veszélye, a diaszpórában ugyanis a templom közösségépítő erőt is jelent, s fontos szerepet játszik a történelmi, kulturális és nyelvi hagyományok megőrzésében. A nemzeti identitás utolsó bástyáiként fontos, hogy ezek az épületek megmaradjanak. Somogyi Viktória ezért is vállalkozott arra, hogy a nagyközönség elé tárja a problémát, amelyről alig beszélnek. A film azért készült angolul, mert a súlyos jelenség nemcsak a magyar etnikumot érinti.

Somogyi Viktória és Jeff McIntyre a vetítés utáni közönségtalálkozón (Fotó: Peggy Turbet, Chargin Documentary Film Festival)
Somogyi Viktória és Jeff McIntyre a vetítés utáni közönségtalálkozón (Fotó: Peggy Turbet, Chargin Documentary Film Festival)

Az elsőfilmes rendező a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének munkatársaként találkozott először az amerikai templombezárásokról szóló hírekkel. 2006-tól minden évben egy hónapot az Egyesült Államokban töltött, ahol felkereste a magyar egyházi közösségeket, így ismerte a helyzetüket, s hogy milyen szerepet töltenek be a templomok ma is a bevándorlók életében. A clevelandi Szent Imre 2010-es bezárásától kezdve foglalkoztatta a gondolat, hogy filmet csináljon, amivel felhívja a közvélemény figyelmét a „botrányra”. Akkor döntött a dokumentálás mellett, amikor 2014-ben a New York Timesban meglátta a 120 templom bezárásáról szóló szalagcímet, s hogy a listán az ottani Szent István templom is szerepelt. Az anyagi források megteremtése után sikerült kapcsolatba kerülnie a kétszeres Emmy-díjas Los Angeles-i operatőrrel, Jeff McIntyre-rel, aki igent mondott a felkérésre. Két évig forgattak és anyagot gyűjtöttek, miközben a történet ment előre. 2016 végén készültek el a filmmel, amelyet azóta fesztiválokon mutatnak be.

Viktória bevallása szerint a tudomására jutott információk hatására mélypontra került, ami elbizonytalanította, hogy milyen módon mutassa be a témát. Végül úgy döntött, a film üzenete a remény lesz. Ezért a clevelandi templom története lett a fő szál, hiszen ott sikerrel járt a templom megmentése, ami példát mutathat az egész amerikai közösségnek: hogy van értelme harcolni, és a kis Dávid legyőzheti Góliátot. Az volt a céljuk, hogy segítsenek ebben a küzdelemben, illetve segítsenek megelőzni a hasonló helyzetek kialakulását, hiszen a templombezárások nem szűntek meg.

A Foreclosing on Faith című dokumentumfilm világpremierjére ez év januárjában került sor a női rendezők munkáit bemutató Los Angeles-i La Femme filmfesztiválon, ahol osztatlan sikert aratott. Azóta több keresztény- és dokumentumfilmes fesztiválra is meghívták, díjakat és sok pozitív visszajelzést kapott. Bemutatta a Duna Televízió, és egy rövid ideig megtekinthető volt online is. Szeretnék még több helyen bemutatni Magyarországon és a határon túli közösségekben, hiszen a nézők otthon is empatikusan reagálnak a problémára. Viktória azt mondja, miközben évekig foglalkozott a témával, amit nemzetközi szempontból igyekezett bemutatni, nem számított rá, hogy a filmnek egyéb olvasatai is lehetnek. Otthon még katolikus körökben is kevesen hallanak a jelenségről, ezért maga a téma is a meglepetés erejével hat. Holott a saját érdekeink melletti kiállás a Kárpát-medence kis közösségeiben is ugyanolyan fontos probléma, mint bárhol a világon, legyen szó akármilyen szövetségről. A film példát mutat arra, hogyan lehet közösségben eredményesen harcolni a túlélésért.

Jelenleg filmterjesztőt keresnek, további küldetésük pedig, hogy konferenciákat szervezzenek, ahol az érintett felek párbeszédbe kerülhetnek egymással a megoldáshoz vezető alternatívák érdekében.