A Chicagói Magyar Klub 2019-es nyári piknikje

Egy nap a szabadban

/ Kuzma Péter /
kuzma.peter képe
Július 28-án tartották meg a Bunker Hill Forest Preserve parkban a Chicagói Magyar Klub nyári piknikjét kb. 250 résztvevővel. 1922 óta minden nyáron megszervezik és finomabbnál finomabb magyaros falatok, jó társaság és remek hangulat várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.
PiknikezőkFröccssátorRetró CukrászdaÁllatbemutató

A Magyar Klub az 1922-es megalakulása óta szervezi a már hagyományossá és népszerűvé vált piknikjét a klub tagjai és az egész magyar közösség szórakoztatására. A szervezet fennállásának korai időszakában a piknikeket magán kertekben, udvarokban tartották, ahol a klub vezetősége a klub tagjait, illetve azok családtagjait vendégelte meg. Később már a barátaikat és ismerőseiket is, vagyis mindenkit szeretettel vártak. Néhány éven át 1984-ig a Magyar Társasággal közösen szervezték a pikniket. Az egyre nagyobb érdeklődésnek köszönhetően, talán 50 éve már, hogy a rendezvényt nyilvános parkban, nagy helyen tartják, ahol az egész chicagói magyarság (gyerekek, szülők, fiatalok és idősek) képviselteti magát.

Az idei menü hagyományos marhapörkölt tarhonyával és savanyú uborkával, lángos, palacsinta és házi sütemények volt. A lángost már évtizedek óta Gödölley Inci és Dódi készítik. A palacsintát Megyeri Józsi süti segítőivel. Az ebéd évről évre változni szokott. Amíg nem volt Gulyás Fesztivál Chicagóban, addig gulyást is főztek, azóta váltogatják, mindig igyekeznek valami új ebédet kínálni a vendégeknek. A piknik egyik különlegessége a Retró Cukrászda, ami már legalább hét éve fontos része a rendezvénynek. Phillips Ildikó kezdeményezése és nagyon-nagyon népszerű, különösen mivel Chicagóban nincs magyar étterem vagy cukrászda. A klub vezetősége vagy önkéntesek szokták sütni a finom házi sütiket, mint pl. almás- és meggyesrétes, zserbó, bejgli, pogácsa és krémes. Minden évben az összes el szokott fogyni! Sokan kérdik, hogy év közben hol lehet rendelni, hol lehet megtalálni a Retró Cukrászdát, de nyilván ez nem egy hagyományos cukrászda, amit bármikor meg lehet látogatni, hanem el kell jönni a piknikre vagy a Mikulás ebédre.

A kisgyerekek részére idén állatbemutató előadással kedveskedtek a szervezők. Láthattak sündisznót, borzot, kecskét, bogarakat stb. Humoros és ismeretterjesztő előadáson vettek részt élő állatokat (mind örökbefogadott, megmentett állatok) felvonultató stand-up formában. A gyerekeknek meséltek az állatokról, és az előadás után lehetőség volt megsimogatni néhányat. Az elmúlt években változatos volt a gyerekprogram, voltak bűvészek, lufihajtogatás stb. A szervezők mindig szeretnének valami újat és érdekeset mutatni a gyerekeknek, hogy a jövőben ők is szívesen jöjjenek a piknikre. Idén megfigyelhető volt, hogy túlnyomórészt nagyobb gyerekek voltak a résztvevők, ezért jövőre tervbe vették visszahozni a foci és röplabda programokat is.

Az amerikai magyar egyetemisták részére minden év januárjában a Chicagói Magyar Klub által szervezett Gála Bálon ösztöndíjakat osztanak ki. A piknik bevétele az éves ösztöndíjalapnak a nagy részét teszi ki. Az ösztöndíjak kiosztása pontozás alapján történik. Fontos, hogy milyen tanuló a diák, másrészt, hogy milyen aktív a magyar közösségben. Sok pontot kaphatnak a jelentkezők, ha aktívan részt vesznek a magyar közösség életében, önkéntesek az iskolában, a cserkészeknél, a templomban stb. Így minden évben alkalmat adnak az ösztöndíjasoknak, hogy segítsenek a pikniken, illetve más magyar rendezvényeken, fesztiválokon. Idén is volt 4-5 ilyen ösztöndíjas jelölt, aki segített a pikniken, palacsintát sütött, virslit osztott vagy a pénztárban segédkezett.

A magyarországi vendégek véleménye: „Ez egy nagyszerű rendezvény, sok-sok finomsággal. Egy kicsi magyar sziget itt, Amerikában. Nagyon jól éreztük magunkat! Gratulálunk!"

A szervezők nevében köszönet illeti minden segítő klubtagot és barátot, akik munkájukkal ünnepélyessé tették ezt a szép napot, valamint a felszerelést kölcsönadó Chicagói Magyar Református Egyházat  és a 19-es számú Hunyadi Mátyás Cserkészcsapatot.

A cikk Stétz Andrea, a Chicagói Magyar Klub elnökének beszámolója alapján íródott.