Chester - szüreti mulatság

/ Szabó Ágnes /
szabo.agnes képe
2016. szeptember 11. vasárnap hajnal van. Ülök a chesteri Vásáros Szüreti Mulatság kitakarított nagytermében, s várom, hogy mentorom megadja a jelet, hogy az eseményt (ahogy itt az angliai Chesterben mondják a nagy rendezvényeket) végleg befejezettnek tekintsük, hazainduljunk lelkünkben a rengeteg élménnyel. Az esemény hamisítatlan magyaros szüreti mulatsággá lett:
teremrendezéstáncházszüretelésSzőlőtaposás

Tátott szájjal néztem, ahogy a megérkező közösségi tagok útba igazítás nélkül látták meg a terem díszítésének lehetőségeit. Szorgos hangyákként tette mindenki a dolgát: hálókat a terem plafonjára, hogy abba a felfújt lufik és az élő borostyánok kerülhessenek, a széksorokat a közönségnek, a színpadra a magyar zászlót és a szüreti koszorút.

Az eseményt mentorom, Kádárné Szász Hilda nyitotta meg a részletes program ismertetésével, köszöntötte a vásárosokat (kürtöskalács, kolbász, pálinka, sör-bor, bioszappan, ékszerek), felsorolta az esemény támogatóit, s külön beszélt a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda megalakulásáról, bemutatkozó sarkáról itt a rendezvényen. Végül pedig rólam, a Kőrösi Csoma Sándor Program új ösztöndíjasáról, s feladataimról szólt.

A megnyitó után a közösség néptánccsoportjának hölgy tagjai mutattak be egy karikázót, amiben már én is részt vettem – nem kis izgalommal, hisz pont egy hete élek a közösséggel. Szeretem a kihívásokat, s tánctanárként nem is kaphattam volna nagyobb bizalmat!

A közösség néptánctanárának, Adonyi Évának vezetésével a fentiek után egy fergeteges táncházat jártunk. Jól elfáradva és kipirult arccal aztán mindenki a vásárosok portékái felé vette az irányt.

Közben a teremben előkészítettük a borárverést, s a tombolát. A felnőttekre aztán még egy figyelmet próbára tevő vicces játék is várt.

A Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda asztalainál pedig szebbnél szebb arcfestések születtek, s a gyerekek a Tanoda logóját dekorálták kedvükre, kóstolhatták a finom sütiket, és belenézhettek a tankönyvekbe, segédfüzetekbe - ezt persze inkább a szüleik tették meg!

A szüreti mulatság nem múlhat el szüretelés, szőlőtaposás és préselés, majd mustivás nélkül. Na, ezt is megtapasztalhatták a chesteri gyerekek mentorom férje, Kádár János vezetésével.

A felnőttek további mulattatásáról a londoni Hunderground együttes gondoskodott, mit ne mondjak, nagyszerűen!

2016. szeptember 11. vasárnap hajnal van. Ülök a kitakarított nagyteremben, s azon gondolkodom a csöndben, hogy milyen szerencsém van a chesteri közösség megismerésével!