Egy hét Calgaryban

/ Boldizsár Botond /
boldizsar.botond képe
Calgaryban magyarként nem tud unatkozni az ember, számos program és szervezet közül válogathat kedvére.

Hétfőn lehetősége van a helyi cserkész csapatok foglalkozásába bekapcsolódni, gyermekként, de felnőtt fejjel is megvan erre a lehetőség. A különböző cserkész ismeretek elsajátítása mellett tanulhatunk magyar nótákat, dalokat, de a játékra is mindig jut idő! 

Keddenként a Vadrózsa felnőtt tánccsoport próbál, az ajtó nyitva áll minden táncos és kevésbé táncos lábú fiú, lány, apuka, anyuka előtt. 

Szerdánként az idősek már kora reggel összegyűlnek a helyi magyar katolikus templomban, majd sütnek főznek közösen, együtt töltik az időt egészen kora délutánig. 

Csütörtök délután a Magyar Házban klubdélután van, itt a kinti hideg ellenére is van lehetőség mozogni, profi pingpong felszerelés és a lelkes sportolni vágyók fogadják az idelátogatókat. Valamint ezalatt az idő alatt látogatható a magyar könyvtár. 

Pénteken délután tart próbát a Nádihegedű Magyar Népművészeti műhely három korcsoportnak. Az egészen pici gyerekektől egészen 12-13 éves korig vannak táncos lábú növendékek. Itt nem csak magyar néptánccal ismerkedhetnek meg a gyerekek, hanem számos népi hagyománnyal, és kézműves foglalkozáson is részt vehetnek.  

Szombatonként különböző rendezvényeknek, ünnepségeknek ad otthont a helyi Magyar Ház: filmvetítés, vacsorák, farsangi bálok, karácsonyi összejövetelek, nemzeti ünnepek, megemlékezések, diszkók. 

Vasárnap délelőtt az istentisztelettel egyidőben megnyitja kapuit a Bethlen Gábor Magyar Iskola és Óvoda. Örömhír, hogy sok apróság látogat el hétről hétre az óvodába és játszanak, beszélgetnek Marika nénivel. Ezalatt az idő alatt a kezdő csoport vallás órán vesz részt, míg a haladó csoport intenzív foglalkozást tart Eszter tanárnővel, s  ebben segíti az éppen aktuális ösztöndíjas. Ennek köszönhetően a 8-10 gyermekre személyenként is nagy figyelem jut.

Majd ezt követően a vallás óráról csatlakoznak hozzánk a kezdő csoportosok. A közös tízórai szünet után Eszter foglalkozik a kezdőkkel, én pedig a haladó csoporttal külön terembe vonulva, megkezdjük a második órát. Általában tornával és játékos mozgásos feladatokkal kezdünk, ezt követően elvégezzük az Eszter által kiadott feladatot, a maradék időben pedig vagy egy adott témakörről beszélgetünk, vagy játszunk különböző logikai vagy nyelvi játékokat. Valamint Viki szabadidejében teljesen önkéntesen segít: a magyarul keveset beszélő, de jól értő csoportot tanítja, jelenleg három fiú jár ebbe a csoportba. Eközben Szidónia tanárnő Magyarországról online tanít két gyermeket, valamint Éva néni, az iskola igazgatója a felnőtt csoportot tanítja. Délután pedig ismét Vadrózsa próba van a Magyar Házban.