Buenos Aires-i kiállításon a magyar nyelv

Expoidiomas

/ Dr. Heka Dária Zsuzsanna /
heka.daria.zsuzsanna képe
Szeptember közepén nyitotta meg kapuit az Expoidiomas nevű, az idegen nyelveket bemutató kiállítás Buenos Airesben.
Magyar óraExpoidiomas kiállításMagyar intézményekposzter

 A kétnapos rendezvény keretében számos Argentínában élő közösség mutatkozott be. Természetesen nem hiányozhatott a magyar stand sem. A kiállítás második napján egy nyílt magyar órával is kiegészült a program. Egy váratlan eső azonban elmosta az előadás helyszínéül kijelölt sátrat, így a szervezők törölni kényszerültek (volna) a magyar órát. Azonban egy kis eső nem állíthatja meg a magyarokat! Végül az előadást egy benti, rögtönzött színpadon tartották meg.

Az előadó, az Argentínában is nyelvoktatással foglalkozó Benedek Zsuzsanna, saját tanítványainak és újabb, a magyar nyelv iránt érdeklődő, jövőbeli diákoknak tartott egy kötetlen magyar órát. Az előadás keretében szó esett a magyar nyelv különlegességeiről, érdekességeiről. Tanulhattunk a magánhangzókról és az ékezetek fontosságáról, hiszen nem mindegy, hogy teve vagy tévé. Áttekintettük a toldalékokat és az igekötőket is. Szó esett az összetett szavainkról is, például a fekvőrendőr szavunk széles mosolyt csalt a közönség arcára. A nyelvtan magyarázata mellett az óra végén egyszerű dialógusokat hallhattunk. 

A magyartanítás mellett a magyar standon további, a tanuláshoz kapcsolódó csecse-becséket lehetett vásárolni. Noteszek, könyvjelzők, füzetek, ceruzatartók és hasonló irodaszerek, mindegyik egytől-egyig kézzel festettek. kaphatók voltak magyar nyelvű könyvek és szótárak is a helyszínen. A vásár sikeres volt így minden bizonnyal jövőre is megrendezik, s ha igen, akkor a magyar stand biztosan ismét jelen lesz!