Budapest Montreál Gála

/ Takácsy Dorka Kornélia /
takacsy.dorka.kornelia képe
Mi is lehetne méltóbb lezárása az Első Montreáli Magyar Hétnek egy nagyszabású gálánál? A Budapest Montreal Gála a belváros szívében, az Omni Mont-Royal Hotel falai között kapott helyet, az esemény fontosságát reprezentáló, elegáns környezetben. Több mint 130 vendég érkezett, a montreáli magyar közösségek színe-java eljött.
Budapest Montreál GálaBudapest Montreál GálaBudapest Montreál GálaBudapest Montreál Gála

A rendezvényt dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete nyitotta meg, beszédében összegezte a Magyar Hét eredményeit - amely az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából, illetve a Budapest és Montreál testvérvárossá válási törekvéseinek apropóján került megrendezésre.

Megköszönte a montreáli magyaroknak, hogy az elmúlt 60 évben megőrizték a forradalom lángját, és akkor is emlékeztek rá, amikor erről Magyarországon még beszélni sem szabadott. Méltatta a magyar közösségek hagyományőrző, sokszínű tevékenységét, a nyelv és kultúra továbbadásáért folytatott szakadatlan munkát. Kiemelte a magyar kormány háláját Kanada iránt, amiért befogadták az otthonukat elhagyni kényszerülő magyarok ezreit. Magyarország megbecsülését Kanada és a kanadai magyarság iránt az a tény is alátámasztotta, hogy Szíjjártó Péter külügyminiszter október 23-án Kanadában, éppen Montreálban tartózkodott.

A nagykövet felszólalását követően sor került a montreáli magyar közösség legmeghatározóbb munkásságú tagjainak kitüntetésére: a kitüntetéseket dr. Ódor Bálint adta át. A díjazottak egytől-egyig példaértékű életművet alkottak, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

A díjazottak illusztris névsora: Blanar Andrea, Corte Elizabeth, Couch Ava, Dreisziger Kálmán,Keresztes Imre, Joó Klára, Korsós László, Maráz István, Palkó Alice, Pelikán Anikó,Répási Elizabeth, Szilási Gábor,  és az elismerésben posztumusz részesült Ciamarra Júlia, Ferkó John és Takács Miklós.

A meghívottak vacsora után a Bokréta Néptáncegyüttes ragyogó előadásában gyönyörködhettek, majd a parkett is megtelt, ahol hajnalig ropták a táncoslábú vendégek.