New Brunswick-i (USA) ünnepi megemlékezés az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján

„Üdvez légy születésed napján, magyar szabadság!"

/ Zsidi Bernát Jakab /
zsidi.bernat.jakab képe
2018. március 18-án tartották a New Brunswick-i Magyar Amerikai Atléta Klub dísztermében az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára emlékező ünnepi műsort a New Brunswick-i Magyar Egyházak és Egyesületek Bizottságának szervezésében.
Széchenyi Magyar Iskola alsó tagozatának (nagycsoport) műsoraSzéchenyi Magyar Iskola alsó tagozatának (középső csoport) műsora Széchenyi Magyar Iskola felső tagozatának előadásaMákvirág gyermek táncegyüttes ünnepi műsora

A megemlékezést a 41. számú Lorántffy Zsuzsanna (leány) és az 5. számú Bornemissza Gergely (fiú) cserkészcsapatok zászlós bevonulása, majd Juhász Imre atya, a Szent László katolikus plébánia lelkipásztorának imádsága nyitotta meg. A nyitó ceremónia után az ünnepi beszédek hangzottak el. Kovács Mózes, a Magyar Amerikai Atléta Klub elnökének bevezető gondolatai után Juhász Imre atya konferálta fel az ünnepség díszvendégét, a washingtoni nagykövetség képviseletében Paplanos Pétert.

Az ünnepély a helyi közösségek műsorszámaival folytatódott, elsőként az Atléta Klub kórusának Csillagfakadáskor című előadását hallhatta a közönség, majd a Széchenyi Magyar Iskola óvodás és általános iskolás csoportjainak lírai és zenés produkcióját élvezhette a nagyérdemű. A következőkben, Kovács Bence New Brunswick-i fiatal cserkész elszavalta a Nemzeti dalt. A szavalatot, a Mákvirág Néptáncegyüttes, a Klub gyermek néptánc csoportjának mezőföldi táncokat bemutató műsorszáma, illetve az Ifjú Életfa „Vajdaszentiványi muzsika” előadása követte. Az ünnepség záróakkordja a Csűrdöngölő Néptáncegyüttes, a New Brunswick-i felnőtt néptánccsoport „Szatmári verbunk és csárdás” műsora volt. A talpalávalót itt is a New Brunswick-i fiatalokból álló Ifjú Életfa húzta. A megemlékezés a Szózat közös éneklésével zárult.

(A fotókat Varga Gyula készítette.)