Betlehemes szombat Wokingban

A Magyar Iskola Woking karácsonyi napja

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
Angyalkák csatolták fel szárnyaikat, helyükre kerültek az összehajtható asztalok, elindult a termek előkészítése a Magyar Iskola Woking családjainak fogadására december 14-én szombaton, a White Rose Lanen található United Reform templomban, az iskola székhelyén.
kis karácsony, nagy karácsonyEgy nagy pillanatSzappanbuborék-mókaAngyalkák készülôdése

Az évek alatt közösséggé formálódó magyar - vagy részben magyar - családok Wokingból és a környező településekről érkeztek.  

Eljött az év utolsó tanítási napja, melyet meghitt karácsonyi hangulatban tölthettünk el együtt, szívet melengető betlehemes műsorral, végül pedig egy remek táncos produkcióval búcsúzva a 2019-es tanévtől.

Na de ne siessünk ennyire előre!

Délután 1-kor az iskola tanárai és segítői a szokás szerint kéthetente megtartott iskolai napra várták magyar vendégeiket.

A szülőket és a gyermekeket Melinda, az iskola oktatási vezetője köszöntötte az aulában, ahol egyben felköszöntöttük Gábort is, egyik kedves kollégánkat születése alkalmából: kórusban énekelte el neki a közösség a „Boldog születésnapot" dalt.  

A termekben ezután kezdetét vette az oktatás, ahol a Csiga, Süni, Katica, Pillangó, Nyuszi, Bagoly csoportok készültek lázasan a nap fénypontjára, a betlehemes műsorra.

A kézműves műhelyben a kicsik keze alatt megszülettek a csillogó szárnyú angyalkák, 3 óra után pedig a Katica csoport figyelmes gyermektekintetei követték Krisztus képekkel szemléltetett születéstörténetét. Melinda kitért arra is, hogy nem mindenhova a mi hagyományaink szerint, Jézuska viszi a karácsonyfát, hanem vannak helyek a világban, mint itt Angliában, ahová a Mikulás hozza el a fát és az ajándékokat. Az ünnepi foglalkozás végén szappanbuborékeső hullt a kicsikre, utána pedig minden gyermek egy kedves, szívecskealakú, télapó figurás (a nagyobbak karácsonyi versidézetes) párnácskát kapott ajándékba, és nagy örömükre kint egy kis hógolyócsata is várta őket, - természetesen odakészített műhóval - megidézve a fehér karácsony képét.

Egy másik teremben a szülők a karácsonyfa mellett felállított, az alkalomhoz illő terítővel díszített asztalra különféle otthonról hozott finomságokat helyeztek el a közösségi batyus karácsonyozásra, ahogy az egyikük nevezte. A büfé konyhája szintén kitett magáért, jóízű házias ételekkel és süteményekkel várták a kedves vendégsereget.  Ebédszünet után az minden korosztály összes csoportja az ünnepi műsorra gyakorolt tanítóik segítségével. 5 órakor pedig kezdetét vette a várva várt produkciók bemutatása: először az 1-3 évesek mentek szüleik kíséretében körbe a színpadon felállított karácsonyfa körül, majd az 4-5 évesek énekes előadása következett, utána a 7-9 évesek verses, mozdulatjátékkal kísért mondókáit hallgathatta meg a nagyérdemű. Egy másik csoport a betlehemi történetet játszotta el (itt külön tetszett, hogy még a szamár is megjelent a szereplők között). A 10 éven túliak társasága pedig szintén a betlehemi történetet adta elő a háromkirályokkal, Máriával, Józseffel, a kisdeddel, és külön megcsodálhattunk egy gitárzenével kísért műsorszámot is. Megható és derűs pillanatokban lehetett része a közönségnek, ahogy a gyakran nem könnyű magyar szavakkal-mondatokkal birkóztak meg a gyermekek - sokan úgy, hogy otthon nem is igen gyakorolják a nyelvet. Itt a magyar iskolában rendszeresen lehetőségük nyílik együtt haladni, fejlődni, élvezni közös gyökereink adta hagyományainkat és a csodaszép magyar nyelvünket, mely összeköt mindannyiunkat - a határokon túl is.

Az esemény „csúcsdísze” a finálé volt, azaz a közös koreográfiában összehangolt néptáncos produkció, mellyel ez a szombati iskolai nap zárta a kapuit az idén, hogy január 11-én újra megnyithassa a következő tanévre.