Bécsi színházi előadás az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
Március 18-án, szombaton este hét órai kezdettel került bemutatásra „A Hős Görgey” című dráma két részben, a Révkomáromi Teátrum Színházi polgári társulás előadásában, a bécsi Collegium Hungaricumban. A rendezvényt az „Europa”-Club szervezte. Az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett ünnepi megemlékezések záróakkordjaként a színművet grátisz nézhették meg az érdeklődők, köszönhetően az „Europa”-Clubnak, és a rendezvény támogatóinak: az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának, valamint az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének.
,,A Hős Görgey",,A Hős Görgey"Petőfi szobor megkoszorúzásaPetőfi szobor megkoszorúzása

„A 15. évadát taposó Teátrum színházi polgári társulás Görgey Gábor darabját mutatja be. A szerző tisztára mossa a magyar szabadságharc „áruló“ tábornokát, mellesleg saját dédnagyapja fivérét. „Nem úgy volt az, ahogy az iskolában tanultuk“ - ez a Görgey című darab fő mondanivalója.” (forrás: www.europaclub.at).

Dráfi Mátyás – Érdemes és Jászai Mari-díjas művész – jól belehelyezkedett Görgey szerepébe, érezhető volt, hogy közel áll a szívéhez ez a karakter. Finoman érzékeltette a belső drámát, közvetlen környezetének viszont csak annyit mutatott mindebből, amennyit a zárkózottságáról híres Görgey természete megengedett. Egy kivételes koponyát ismerhettünk meg általa, aki a körülmények áldozata lett. Dráfi Mátyás olyan színész, aki megvalósítja dédelgetett álmait, hisz már 10 évvel ezelőtt elhatározta, hogy Görgey Gábor Görgey drámáját ő fogja bemutatni, mert ezt a szerepet szinte rá írták. Történelmi igazságszolgáltatás történik ebben a darabban, végre itt nálunk is ki merik mondani azt a történelmi igazságot, hogy Görgey nem áruló, hanem nagyon okos stratéga, kiváló hadvezér és harminc ezer magyar honvéd életének megmentője. Igazi reálpolitikus, aki nem szökik külföldre, vállalja a száműzetést és a magyar nemzet megvetését. Az álombetét részeket bravúros ötlettel oldotta meg a rendező-főszereplő, hisz az álmokban megjelenő egyes személyek filmbetétek alkalmazásával elevenednek meg előttünk. Például: Görgey édesanyja, Kossuth Lajos, Andrássy Norbert, Perczel Mór, és Széchenyi István.

A Teátrum régóta együttműködik Miskovics Lászlóval, a pozsonyi Új Színház volt szólistájával, aki ez alkalommal Joskó, a tiszti szolga szerepét vállalta. Molnár Xénia, a Komáromi Jókai Színház volt színművésze, akit Görgey házvezetőjeként, Terkaként láthattunk viszont.

 A rendezvény kezdetén dr. Smuk András, az „Europa”-Club elnöke köszöntötte a jelenlévőket. A két felvonás közötti szünetben büfé várta a vendégeket.

Dráfi Mátyás a darab végén megemlítette, hogy szívesen jönnek Bécsbe, mert nagyszerű és hozzáértő a publikum. Október 6-án Csáky Pál Virágeső című, egyfelvonásos színpadi játékát mutatják majd be. A színpadi játék a felvidéki magyarokról szól. Küzdelmeinket, mindennapi harcainkat mutatja be a hatvanas évektől kezdve egészen a rendszerváltásig.

A színvonalas bemutató után sor került a Collegium Hungaricum előcsarnokában a Petőfi szobor megkoszorúzására, a Rézsarkantyú Citerazenekar közreműködésével. Gerzsenyi Enikő Petőfi Sándor: Márciusi ifjak c. versét olvasta fel. A rendezvény a Himnusz eléneklésével zárult, Kilyénfalvi Gábor hegedűkíséretével.

Az „Europa”-Club szeretettel várja az érdeklődőket március 24-én, pénteken este hét órától a Collegium Hungaricumban, a Tutukantuálé című kabaréműsorra.

Bővebb információ: http://hu.europaclub.at/?p=12582


(Fotó: »“Europa”-Club Wien.«)