Bécsi hírünk: ismét megnyitotta kapuit az AMAPED

/ Farkas Dorina /
dorina.farkas képe
Szeptember 16-án szombaton 10 órakor vette kezdetét az AMAPED tanévnyitó ünnepsége a Collegium Hungaricumban. Az idei tanévet Mentsik Szilvia, az iskola vezetőjének rövid köszöntője nyitotta meg, mely az idei tanév menetét, valamint újabb tanulási lehetőségeket vetített előre.
SzavalásCsoportképGyermektáncházKézmúves foglalkozás

Az AMAPED (Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete) 2004-ben alakult, mára közel 300 diákkal foglalkozik heti rendszerességgel délutánonként anyanyelvi és származás nyelvi tanfolyamok keretein belül, e tanévtől kezdve pedig megpróbálkozik az iskola a távoktatással is. Az ünnepségen a résztvevők kicsit beleláthattak minden osztály munkájába, gyönyörű verseket, produkciókat tekinthettek meg, ám ami mégis a legfontosabb, az az élvezet, lelkesedés és átélés, amellyel színpadra álltak kicsik és nagyok egyaránt.

A tanévnyitó alkalmából felléptek az AMAPED-hez tartozó óvodás csoportok (Schwedenplatz, Floridsdorf, Schwechat), a klosterneuburgi 1. és 2. osztályos csoport, a gersthofi 4-6. osztály, a floridsdorfi és a parndorfi általános iskolás csoportok, a schwehati csoport, valamint a Schwedenplatz-i iskola 3-4-5-6-7-8. osztálya. A gyerekek többek között őszi verscsokrokkal, Janikovszky Éva művekkel, valamint iskolába hívogató versikékkel szórakoztatták a lelkes szülőket, de a műsor elmaradhatatlan része volt Demjén Ferenc „De nehéz az iskolatáska” című dala is.

A gyerekek műsorát követően a szülőknek lehetőségük nyílt a pedagógusokkal egyeztetni, egymással beszélgetni. Ez idő alatt a bécsi Délibáb tánccsoport táncosai tartottak gyermektáncházat citera kísérettel az arra kíváncsiaknak, emellett a gyermekeknek lehetőségük nyílt a citerákat közelebbről is tanulmányozni, kipróbálni. A táncházat követően különböző hagyományőrző kézműves foglalkozásokon is kipróbálhatták magukat, megismerkedhettek különböző fonástechnikákkal, zsinegkészítéssel, de készíthettek anyagból babát, valamint csuhéból és termésekből napocskát.

Az esős, nyomott idő ellenére vidám hangulatú évnyitót tudhatunk magunk mögött. Szeptember 18-án pedig kezdetét vette a tanítás is.