Bécsben lépett fel a Sopron Táncegyüttes

/ Fazekas Csilla /
fazekas.csilla képe
M-érték címmel a magyarság tánckultúrájának értékeit, hagyományait vitte színpadra a Sopron Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes és a Fajkusz Banda szeptember 13-án este a bécsi Collegium Hungaricumban. A soproniak a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület meghívására érkeztek az osztrák fővárosba.
KöszöntőMűsor1Műsor2Műsor3

A műsor elején Kilyénfalvi Gábor, a Délibáb művészeti vezetője köszöntötte a fellépőket, valamint a közönség soraiban helyet foglaló Radda Marikát, a Club Pannonia elnökét, Radda Istvánt, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának elnökét, Dr. Smuk Andrást, az Europa-Club elnökét, valamint Kancsár Lászlót, aki a Bécsi Magyar Munkásegyesületet képviselte a rendezvényen.

A Sopron Táncegyüttes fő feladatának a magyarság tánckultúrájának megismertetését, színpadra állítását és a teljes paraszti hagyománykör feldolgozását tekinti. Rendszeres résztvevői helyi és országos rendezvényeknek, továbbá számos alkalommal vendégszerepeltek már nemzetközi fesztiválokon is szerte Európában. A Fajkusz Banda hű zenei kísérője a táncosoknak.

A Pendelyes Táncegyüttes a Sopron Táncegyüttes utánpótlásaként működik, tagjai számos sikert értek el az elmúlt években különböző művészeti versenyeken, fesztiválokon. Az együttes művészeti vezetője Sipos Ferenc. A legfiatalabbak táncoktatásának egyik célja, hogy a gyerekek nemcsak a közvetlen környezetük múltjával ismerkedjenek meg, hanem az egész Kárpát-medencei magyarság hagyományaival, népművészetével is.

A soproniak a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület meghívására érkeztek Bécsbe, hiszen a két táncegyüttes tagjait több éves személyes és szakmai barátság fűzi össze. „Régóta ismerjük egymást, a nyári táborok, mint a Kiscsőszi pajtafesztiválok révén is és a tavalyi 56-os darabban is szerepeltek soproni táncosok, de azt hiszem a jövőben még intenzívebbé tehetnénk az együttműködésünket, táncos, szakmai szinten is” – mondta Kilyénfalvi Gábor, a Délibáb művészeti vezetője az ORF-nek.

A közel félszáz néző nagyon színvonalas, színes bemutatót láthatott, többek között mezőségi, kalotaszegi, rábaközi és szatmári táncokat, dalokat vittek színpadra a fellépők.