Bécs: tanévnyitó a Magyar Iskolában

„Nem árt, ha megtanulsz magyarul”

/ Várkonyi Borbála /
varkonyi.borbala képe
2017. szeptember 15-én, pénteken elkezdődött a tanév a Bécsi Magyar Iskolában.
Évnyitó a Bécsi Magyar IskolábanA tanévnyitó plakátjaLengyel FerencKarlócai Roxána

A Schwedenplatzon található iskola nagyterme egyik pillanatról a másikra családi találkozó színterévé vált. Az iskola tanárainak gondoskodó vendégszeretete által meghitt légkörben találkozhattak egymással mindazok, akik a magyar nyelv és irodalom, kultúra szeretetét olyan értéknek tartják, amelyet gyermekeiknek is szeretnének átadni. A hangulatosan berendezett teremben egy-egy asztal körül foglalhattak helyet az iskola programja iránt érdeklődő szülők, míg az előkészített kis asztalokon a gyerekek is találtak maguknak foglalatosságot, rajzoláshoz szükséges papírt és ceruzát, de az óvodaként működő kis szoba is várta a legkisebbeket.

A délutáni évnyitón megköszönték Dr. Seidler Andrea, a Bécsi Egyetem magyar irodalom professzorának munkáját, aki évekig vezette Blaskó Katalinnal az intézményt. Feladatkörét Sass Juditnak átadva bátorította az iskola tanárait, akik személyes bemutatkozásukat követően ismertették az idei évben induló csoportokat. Lengyel Ferenc középiskolai tanár, aki feleségével, Lengyel Melindával több évtizedes oktatói tevékenységéért idén átvehette a Külhoni Magyarságért Díjat, hangsúlyozta a magyar nyelvű oktatás fontosságát, kiemelve, hogy az a gyermek, aki nem tud játszani, énekelni, szavalni magyarul, elveszíti a nemzethez való kötődését. A tanári testület nevében Sass Judit és Schneider Lisa köszöntötték az állami elismerésben részesült tanár-házaspárt.

Az esemény lehetőséget teremtett az egymással való ismerkedésre is, a beiratkozással párhuzamosan szülők egy csoportja a cserkészetről faggatta a helyi cserkészcsapat parancsnokait, Pósa-Piroska Ildikót és Pósa Tibort.

S míg a teremben a szülők egymással és az iskola tanáraival beszélgettek, szép csöndesen megérkeztek azok a fiatalok is, akik a magyar iskolában „nőttek fel”, és akik a harmincéves évfordulóra készülve Lengyel Ferenc vezetésével az ünnepi műsort szervezik.

Mindeközben gyerekhangok szűrődtek be a játszószobából, német és magyar szavak keveredtek egymással, a megnyitót követő fogadáson pedig egy apuka bátorította ellenkező kisfiát: „Nem árt, ha megtanulsz magyarul.”