Armchair travel

avagy utazás a fotelből

/ Oros Márta /
oros.marta képe
Armchair travel Israel, utazás a Szentföldre
Armchair travel

A Szentföld a mai Izrael teljes területét magába foglalja, valamint Jordánia és Libanon egyes részeit is.  Egyik legfontosabb területe a Szent város, vagyis Jeruzsálem, mely a kereszténység, és a zsidó vallás helyszíne.  Az otthon lakóit egy projektnap keretein belül kalauzoltam el Izraelbe. Az ószövetségi igéken keresztül megismerkedtünk az ország múltjával. Ábrahám vándorlás történetével, a kettészakadt királyság korával, a római fennhatóság alatti rendelkezésekkel.

Új ismeretre tettünk szert a zsidó jelképeket illetően, és azok szimbolikájáról olvastunk. Izraelt a zsidó nép hazájaként tartják számon, és gyakran nevezik zsidó államnak. Az országnak van egy bizonyos visszatérési törvénye, amely minden zsidónak, és zsidó származású embernek jogot biztosít az izraeli állampolgárságra. Lakóinak nagy része izraelita vallású zsidók, és arabok körülbelül 9 millióan lakják az országot. 1948-ban alapították meg az izraeli államot, addig Palesztina néven volt ismert. Nevét a bibliai szereplőről Jákobról kapta, aki miután sikeresen megküzdött az Úr angyalával, új nevet kapott áldásként, mégpedig Izrael.

Barangolásunk ideje alatt felismertük az ország gazdaságának adottságait, kulturális értékeit. Import és export cikkeit, hiszen az egyik legfejlettebb országnak tartják a Közel-Keleten gazdasági, és ipari tekintetben. Izrael felsőoktatási rendszerének minősége, és a bevándorló emberek képzettsége miatt a technológia, és gazdasági fejlődés komoly ütemben halad. Fő exportcikkeik az elektronikai áruk, szoftverek, számítástechnikai rendszerek, kommunikációs eszközök, gyógyászati segédeszközök, gyógyszerek, gyümölcsök, vegyi anyagok, haditechnikai eszközök, és csiszolt gyémántok. 

Izrael kultúrájának a gyökerei már jóval az állam 1948-as létrehozása előtt kialakultak, és visszavezethetők az ókori Izraelbe. A kultúra magába foglalja a zsidó kultúrát, a diaszpóra zsidók történetét, valamint az Izraelben élő arab izraeli lakosságot, és az etnikai kisebbségeket.

Felelevenítettük Jézus Krisztus születését, szenvedés és feltámadás történetét. Videók segítségével meglátogattuk eme helyszíneket.

Virtuális sétánkat tovább folytatva felfedeztük Izrael nevezetességeit, Názáretben az Angyali üdvözlet bazilikáját, Jeruzsálemben a Szent Sír- templomot, a Via Dolorosat, Siratófalat, Templom hegyet, Gecsemáné kertet. Betlehemben a Születés templomát, Holt -tengert, Vörös-tengert, Jerikót és környékét, Hebront, és Samáriát.

Beszélgettünk a népcsoport szokásairól, a zsidó vallásról, és annak rituális elemeiről. A modern társadalomban a fogyasztást is a kulturális sokszínűség hatja át, így élményutazásunkat fokoztuk gasztronómiai élvezetekkel. Kipróbáltuk a tradicionális fűszereket, és néhány mártogatós ételt, mint a humusz, tojáskrém pitával. Desszertként megkóstoltuk a Hámán fülét, melyet különleges datolya dzsemmel töltöttek meg.

A barangolás kiváló élményt biztosított.