Anyák napja Nanaimóban

Úgy szeretném meghálálni…

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
Hazánkban május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. Kanadában május második vasárnapjára esik ez az ünnep. Így egyértelmű volt, hogy ez alkalommal férfimunka a főzés. Mi ezzel kedveskedtünk az édesanyáknak, nagymamáknak.
Kezdődjön a munka!Ebéd a műsor előttHárfajáték az édesanyák tiszteletéreAz idei emlékplakett tulajdonosa, Naomi

Idén sokan jöttek el a Magyar Ház anyák napi ünnepségére. Sűrű nap elé néztünk, ugyanis aznap tartotta az egyesület a soron következő közgyűlést is. A gyűlés után ebéd várta a tagokat. Előző nap hárman vetettük bele magunkat a konyhai feladatokba. Hamisítatlan sertéspörkölt, házias nokedli és uborkasaláta volt a menü. A főszakács szerepét ezúttal én vállaltam magamra. 20 kg húsból főtt a hagyományos magyar fogás. Az alaphoz rengeteg hagymát, míg a fűszerezéshez eredeti szegedi paprikát használtam. A változatosság kedvéért végül kétféle pörkölt rotyogott. Az egyik adagba jutott két liter bor is.

A desszert sem maradhatott el. Krémes került az asztalra. Na, nem házi, amolyan bolti. Ennek ellenére meglepően finom volt, otthon sem mindig talál ilyen jól sikerült krémest az ember. A tálalásnál viszont egy kis hiba csúszott a számításba. Ugyanis a krémes fagyasztva érkezett, viszont mi ezzel nem számoltunk. Mivel későn vettük ki a hűtőből, lényegében még fagyosan tálaltuk. Így született meg a kanadai-magyar nyári desszertkülönlegesség az "icecream-es". Hunglish kiejtés szerint: „ájszkrémes”. A vendégek jót mosolyogtak ezen, de a kis malőr ellenére mind elfogyott.

Teli hassal jöhetett a szórakozás. A gyerekek kis műsorral köszöntötték az édesanyákat. Mondókákkal, gyerekdalokkal és versikékkel kedveskedtek az anyukáknak, akiknek szemlátomást potyogtak a könnyeik. Elhangzott József Attila Mama című verse. Egy-két ismertebb anyákhoz szóló dal mellett zongora- és hárfajáték is szórakoztatta a közönséget. A legvégén a gyerekek a Magyar Ház kertjéből szedett orgonaággal köszöntötték az anyukájukat.

Zárás előtt a gyerekeket is várta egy meglepetés. Idén második alkalommal adtuk át a legszorgalmasabb gyermeknek járó díjat, a Magyar Házban végzett áldozatos és kitartó munka elismeréseként. Ez a kezdeményezés tavaly indult útjára a közösség egyik tagjának javaslata nyomán, melyet saját ötleteimmel én is kiegészítettem. Ismét egy egyedi emlékplakett és ráadásként egy különleges díszpárna tulajdonosa lett a legszorgalmasabb gyermek. Jó volt látni, az arcán a mosolyt! Illetve azt, hogy ez a kezdeményezés is gyökeret eresztett, itt Nanaimóban!