Amikor két magyar könyvtár összefog, nincsenek határok

A Southendi Magyar Könyvtár közreműködése a Földes Községi Könyvtárral

/ Nagy Márta Zsuzsa /
nagy.marta.zsuzsa képe
"Az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését." /Vekerdy Tamás/ Nagyon jól tudják és érzik ezt az angliai Southendi Magyar Könyvtár és a magyarországi Földes Községi Könyvtár munkatársai, kiknek összefogása által a jövőben több tucat magyar, és angol nyelvű gyermekkönyvből válogathatnak majd az általános iskolás gyerekek határon innen és túl.
Southendi Magyar KönyvtárSouthendi Magyar Könyvtár által adományozott könyvekFöldes Községi KönyvtárFöldes Községi Könyvtár által adományozott könyvek

A Southendi Magyar Könyvtár 2019. májusában kezdte meg működését. A beiratkozók száma 30 fő, akik 374 darab felnőtteknek, illetve gyermekeknek/ifjúságnak szóló könyv közül válogathatnak. A könyvtár kéthetente szombatonként 10:15-tól 13:30-ig várja az olvasni vágyókat a Montágh Imre Southendi Magyar Iskola és Óvoda foglalkozásai alatt. A Southendi Magyar Könyvtár saját logóval, és szeptember 30-tól már saját Facebook oldallal is rendelkezik, ahol különböző nyereményjátékokkal és programhirdetésekkel várja a felnőtteket és gyerekeket. A Southendi Magyar Könyvtár szerette volna bővíteni a gyermekeknek szánt könyvek számát, így a könyvtár munkatársai felvették a kapcsolatot a Hajdú-Bihar megyei Földes Községi Könyvtár vezetőivel, akik 200 magyar nyelvű gyerekkönyvet küldtek a southendi magyar gyermekek számára. Ez óriási segítség volt a Southendi Magyar Könyvtárnak.

A Földes Községi Könyvtár 1945-ben alakult 500 kötettel. Jelenleg mintegy 35 ezer dokumentumuk és 885 fő érvényes beiratkozással rendelkező olvasójuk van. A könyvtár egyszerre működik községi és iskolai könyvtárként is. Hárman dolgoznak azon, hogy az általuk kínált könyvekkel, valamint különböző gyermekprogramokkal (olvasónapló pályázat, mesemondó verseny, könyvtári órák, rajzpályázat) elsősorban az általános iskolás korú gyerekekkel, megszerettessék az olvasást. A Southendi Magyar Könyvtár a magyar nyelvű gyerekkönyvekért cserébe 93 angol nyelvű gyermek és ifjúsági olvasmányt küldött a Földes Községi Könyvtár részére, akik szintén nagyon örültek az adománynak. A Földes Községi Könyvtár vezetője, Gondáné Gaál Annamária szerint, több olyan kötetet is kaptak, amire magyar nyelven is sorbanállás van, a gyerekek nagyon fogják szeretni az új angol könyveket.

Úgy gondolom, hogy a két könyvtár közötti összefogás példaértékű és nagyon jól bizonyítja azt, hogy egymásnak adni milyen nagyszerű dolog. Továbbá azt is, hogy a kultúra, a kultúrára való igény és törekvés tényleg határtalan.