Amerikai Magyar Iskolák Találkozója 2019

/ Jakab Rita /
jakab.rita képe
A hetes szám nagyon fontos szerepet tölt be a magyar hagyományokban. Mi is hetedszerre találkozunk itt, hogy együttműködjünk – mondta megnyitó beszédében Dr. Kerekes Judit, az Amerikai Magyar Iskolák Találkozójának társelnöke, utalva az AMIT egyik legfontosabb célkitűzésére, az együttműködésre, együtt gondolkodásra.
Az Arany János Magyar Óvoda és Iskola pedagógusaiA MISI Magyar Iskola Minnesota tanárainak workshopjaAz Online Magyar Iskola tanárnői és igazgatójaRésztvevők és díjazottak

Idén hetedik alkalommal rendezték meg az AMIT-osok az észak-amerikai kontinens legfontosabb magyar pedagógus-továbbképzését a New York-i főkonzulátuson. A kétnapos rendezvény idei témája a tervezés volt. Pénteken, a vezetői előkonferencián Marshall Tamás irányításával az amerikai magyar iskolák vezetői a céltudatos tervezésről beszélgettek, cseréltek véleményt.

Szombaton az egész napos rendezvény során három külön teremben folytak az előadások, workshopok. Ezen a napon szó esett óratervezésről, vizsgára való felkészítésről, tantervkészítésről, közösségi programok összehangolásáról, szülők bevonásáról, kortárs magyar kultúráról a diaszpórában, tehetséggondozásról és nyelvi fejlesztésről, a befogadást segítő, néphagyományokra épülő, kreativitást fejlesztő óvodai életmódszervezésről. Az előadók az Egyesült Államok egész területéről, illetve Magyarországról érkeztek. 

A konferencia során a szervezők lehetőséget biztosítottak a résztvevő iskolák bemutatkozására is, eszmecserére és tereferére, hisz a külföldi magyar iskolák speciális helyzetükből adódóan hasonló kérdésekkel, nehézségekkel küzdenek, és az együtt gondolkodás, tapasztalatcsere mindig nagyon hasznosnak bizonyul.

Dr. Kerekes Judit Weöres Sándor szavaival zárta a konferenciát, és búcsúzott a résztvevőktől, ismét hangsúlyozva az együttműködés fontosságát: 

“Hosszú a virágfüzér,

Kéztől kézig ér,

Valamennyi kézen át

Kezdettől végig ér.”