Akadémiai Napok az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem szervezésében

Milyen közösségben az erő?

/ Kalmár Eszter /
kalmar.eszter képe
Az ötvenéves EPMSZ idén április 29 és május 4 között rendezte meg éves konferenciáját, mely 2019-ben a „Milyen közösségben az erő?” címet viselte. Az egy hetes konferencián számtalan előadáson vehettek részt az idelátogatók.
Akadémiai napokAkadémiai napokAkadémiai napokAkadémiai napok

Hétfőn az Akadémiai Napokat Varga Pál, az EPMSZ elnöke, Georg Rosner, Felsőőr polgármestere, Gúthy László, Felsőőr református lelkésze ünnepélyes keretek között nyitották meg. A délután folyamán jubileumi köszöntésekkel folytatódott a program, este pedig fogadásra és ünnepi vacsorára invitálták a konferencia résztvevőit.

A program szerves része volt a reggeli áhítat, így ezt követően kedden a vallásra, gyülekezeti közösség témájára koncentrált a közönség. Vályi-Nagy Ágnes református előadását követően Csanády Márton szociológus mesélt a vallásról, felekezetekről Magyarországon és Székelyföldön. Pataki Gábor, A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet alelnöke a kárpátaljai hitközösségről számolt be. Őt követte Balog Zoltán refomátus lelkész a társadalmi önszerveződés kérdéskörével. Mikecz Dániel politológus és Horányi Özséb kommunikációkutató a közhasznú egyesület működését boncolgatta. Az estét egy közös beszélgetés valamint Jókai Ági színművész előadása zárta.

A szerdai napon Felsőőrre, Őriszigetre, Alsóőrre látogattak a részvevők, valamint a szalónaki várat is megtekinthették. Az EPMSZ közgyűlést tartott. Az este folyamán Domokos Ákos: A Te neved c. filmet vetítették le, melyet közös beszélgetés és vitakör követett.

Mentoromat, Dr. Deák Ernőt is felkérték egy előadás megtartására, mely az ausztriai magyarok közösségi életét hivatott szemléltetni.

A reggeli áhítatot követően, Pótor József szociálpolitikus, a Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke mesélt arról, milyen is cserkésznek lenni. A cserkészet, mint közösség összetartó erő hatalmas befolyással bír a gyerekek fejlődésére, szociális kompetenciák játékos elsajátítására valamint a későbbi kapcsolatrendszer fenntartására és kialakítására. Szemerédi Tibor, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség Kárpát-medencei kapcsolattartó tisztje pedig arról számolt be, hogyan is alakult ki a KMCSSZ. Bakonyi Péter, a korábbi melbourne-i magyar konzul kapcsolódva az előzőekhez az ausztráliai magyarok közösségi életéről számolt be. Számos néptánc csoport, kórus, nyugdíjas csoport, hétvégi magyar iskola létezik Melbourne-ben és környékén. Varga Pál és Jaskó Irén a Kőrösi Csoma Sándor Programról mesélt.

Kovács Eszter társadalomkutató az angliai magyar hétvégi iskolákban végzett kutatásáról elmondta, hogy összeségében az iskolák jól működnek, közösség-összetartó erejük van. A szülőknek fontos az, hogy gyerekeik magyarul tanuljanak, ne csak a nyelvet, de akár történelmet, irodalmat is.

Az ebédszünetet követően Dr. Deák Ernő előadásában kifejtette az ausztriai magyarok, beleértve a már nemzedékek óta itt élők és az újonnan kivándoroltak sokszínűségét. A kérdés az, a jövő generációjának mennyire lesz fontos a magyar nyelv, lesz-e jövője az ausztriai magyarságnak?

Ehhez kapcsolódóan Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete is üdvözölte a vendégeket és elmondta, mennyire fontosnak találja az egyesületek munkáját.

Kelemen László, az alsóőri Magyar Média- és Információs Központ vezetője a burgenlandi magyarok helyzetéről, programjairól beszélt.

Az előadások végén, Prascsaics Carmen, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület vezetőhelyettese, Kelemen László és Deák Ernő a nap folyamán felvetődött kérdéseket válaszolták meg.

A nap zárásaként a helyi magyar tánccsoport és horvát tamburica zenekar szórakoztatta a konferencia vendégeit, akik Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről érkeztek. A jó hangulathoz nemcsak a tánc és a zene, de a közös éneklés is hozzájárult.

Pénteken az ifjúság és a modern társadalom volt a központi téma. Rab Árpád, etnográfus a digitális kultúra változásairól igyekezett pontosabb képet adni. Nagy Ádám ifjúságkutató „Táborok ifjúságától a screenagerekig” címmel tartott előadást. Komlósi Piroska családterapeuta a 21. századi egyén, család és közösség szerepét boncolgatta. Az előadásokat ismételten vitakör és beszélgetés zárta. Gryllus Dávid és Gryllus Vilmos zenés műsorával zárult a hét.

Szombaton az áhítatot követően a Szabadegyetem Fórumán még mindenki megoszthatta élményeit, véleményét, észrevételeit.