Adventi műsorok Nürnbergben

/ Tóth-Pál Zoltán /
toth.pal.zoltan képe
December 8-án Adventi Klubestet tartottunk, 10-én adventi műsorunkkal búcsúztattuk Zahn-Lázár Dalma tiszteletes asszonyt 30 évi szolgálat után a református gyülekezettől. 14-én a Nosztalgia Klubban és 18-án a Baba-Mama Klubban ünnepeltünk.
A Klubesti műsor szereplői.Citerazenekar az adventi istentiszteleten.Búcsú a Tiszteletes asszonytól.Adventi műsor a Nosztalgia klubban.

Már nagyon vártuk a napot lelkes citerás tanítványaimmal, akikkel október óta készültünk az ünnepre, hogy megmutassuk mit is tanultunk. A citerazenekarunkat, furulyások és alkalmi kórus is erősítette. Bíró Péter elnök köszöntője után rázendítettünk, s zengte a terem „Mennyből az angyal...” közönségünk velünk énekelte az ismerős karácsonyi énekeket. Egy-egy dalcsokor között a Nürnbergi Hétvégi Magyar Iskola tanulói mondták el verseiket közönségünk nagy örömére. Majd Győre Gáborral és Szabó Róbert kántorral középkori karácsonyi énekeket adtunk elő koboz, kettősfurulya és cserépdob kíséretével. Ezt követően Grossmann Péter zongoraművész és versmondó szavalata hangzott el nagy sikerrel. Majd Bíró Péter elnök mutatta be a Vicei Bástya Egyesületet, az Észak-Mezőségben lévő bentlakásos iskolát, ahol mezőségi és moldvai csángó gyermekek tanulnak magyar nyelven. A műsort záró regös énekünkkel ezen egyesület javára gyűjtöttünk adományt. Ezt követően süteménnyel vendégeltük meg egymást a gyermekek örömére, s a hosszas társalgás során az italok sem maradtak rejtve. Számomra felejthetetlen élmény volt a lelkes szereplőkkel megidézni, s közönségünkkel együtt megélni advent örömét.

Vasárnap már Zahn-Lázár Dalma tiszteletes asszony utolsó nürnbergi istentiszteletén csendült fel muzsikánk, s énekeink a zsúfolásig megtelt gyülekezeti teremben. Ő búcsúzott tőlünk, s nem győzte fogadni a hálás köszöntők sorát. Az ökumené jegyében a Magyar Katolikus Gyülekezet képviselői áldást énekeltek tiszteletére.

A Nosztalgia Klubban is szeretettel búcsúztatták a tiszteletes asszonyt, aki otthont adott, s lelkiséget az idősek kulturális találkozóinak. Meghatódva ígérte, hogy még vissza-visszatér. Közös énekünk, muzsikánk oldotta a meghatódottságot, örömtelivé varázsolva a pillanatot. Sok örömöt kívánunk neki családjában, unokáiban, jó egészségben, boldogságban!

Szívem csücskében, a Nürnbergi Magyar Baba-Mama Klubban is megszólaltak karácsonyi énekeink, az anyukákkal együtt énekeltünk a legkisebbeknek, akik lelkesen pengették citerámat, csengették a csengettyűket…