Adventi, karácsonyi alkalom Drezdában

/ Sinkó-Szabó Lilla /
sinko.szabo.lilla képe
December 14-én a drezdai magyar közösség jó hangulatú délutánt töltött együtt. De nem csak hangulatában volt kivételes a találkozó, hanem abban is, hogy a közösségi képviselők bemutatták munkáikat, s ezáltal láthatóvá vált egy olyan formálódó nagyobb közösség, amelyben egymás munkáját is segítik.
Adventi istentisztelet DrezdábanCserkészek megáldásaCserkészek megáldásaDrezdai cserkészek

Így hangsúly került a Drezdai Magyar Egyesületre, amely szeretne szerepet vállalni a helyi kulturális életben és a magyar kultúra ápolásában. A BUOD (Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége) képviseletében az egyesület alelnöke, Szilágyi Szabolcs röviden bemutatta a drezdaiaknak a Szövetség munkáját, elhozta a magyar feltalálókról szóló vándorkiállítást és könyvet. Ahogy elhangzott, a magyar feltalálókról szóló kiállítás különösen jelentős üzenetet hordoz magában, hiszen a feltalálók eredményeire rácsodálkozva és azt másoknak is bemutatva tágabb ismeretünk lehet a magyarságról is.

Kákay Katalin magyartanárnő a drezdai magyar nyelv és kultúra oktatásáról beszélt, amelyet ő maga lát el, láthatólag nagy lelkesedéssel és örömmel. Drezdában a magyar nyelv oktatása iskolai keretek között zajlik, amelyet fel lehet venni tanórának is. Biztatott minden szülőt, hogy bátran küldjék hozzá gyermekeiket.

Az alkalmon bemutatkozott a drezdai cserkészet is, melyről alapítója, Szőcs Zoltán beszélt a jelenlévőknek. A cserkészet működésében jelenleg két őrsvezető valamint a berlini magyar cserkészet segédkezik.

Az esemény moderálását Kaján Katalin, Drezdában élő magyar operaénekesnő vállalta.

Egy közös karácsonyi, adventi istentisztelettel zártuk az alkalmat. Az istentiszteleten gitáros kísérettel énekeltünk karácsonyt, Krisztus születését váró énekeket, amelyeket Sinkó Gábor kísért. Az alkalmon megfogalmazódott az, hogy Isten számára az is lehetséges, amit mi nem látunk annak. Hogy sokszor ott is váratlan csodák történhetnek, ahol mi nem számítunk rá, s hogy gyakran várnunk kell, de Isten ígéreteire soha nem várunk feleslegesen.

A berlini magyar közösség és a drezdai cserkészet életében is látható, hogy miként válik a lehetetlen egyre inkább lehetségessé. A kiscserkészek az alkalmon személyes áldást és mintás nyakkendőt is kaptak annak jeléül, hogy szorgalmasan járnak már egy éve cserkészkedni. Egyre több és egyre jobb dolgok valósulnak meg, ahogy láthatóvá vált ez a decemberi alkalmon is. Erre a lendületre, egy lelkes csapat közös munkájára és a kiscserkészek személyes életére is kértük Isten áldását.