64. Cserkésznap Clevelandben

Részvételi rekord

/ Patarica Edvin /
patarica.edvin képe
A clevelandi Cserkész Barátok Köre már évtizedek óta rendszeresen megszervezi cserkésznapját, melynek fő célja elsősorban adománygyűjtés, és ezáltal a helyi cserkészcsapatok támogatása éves munkájuk folyamán. Idén 50 éves rekordot döntött a 3300 feletti látogatószám.
EDVIN KCSPEDVIN KCSPEDVIN KCSP

Idén is sok programmal készültek a szervezők. A délelőtti zászlófelvonást követően a CSBK elnöke, Horváth Mihály köszöntötte a résztvevőket, jelen volt Lendvai-Lintner Imre a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke, Dala Irén, a III. Kerület parancsnoka, Nádas Krisztina, a clevelandi körzet parancsnoka és Bedy Balázs, III. kerület elnök és egyben a KMCSSZ tiszteletbeli elnöke, aki több évtizeden keresztül maga is szervezte a cserkésznapokat, sőt már a 64 évvel ezelőtt megtartott első cserkésznap szervezésében is részt vett. A megnyitót követően szentmise, illetve istentisztelet volt, és délben megnyitották a konyhákat.  A vendégek részére – mint minden évben – idén is változatos ízekkel készültek, a magyar konyha szinte minden ágából válogathattak az idelátogatók.

A fiatalok szórakoztatására kézügyességi programokat tartottak, a legkisebbek ugrálóvárban játszhattak. A regőscsoport a hagyományokhoz híven idén is fellépett, kalotaszegi, kalocsai, és mezőségi táncokkal.  Vendégszerepelt a Szent Erzsébet Római Katolikus Templom tánccsoportja, valamint a hamiltoni Rozmaring gyerektánccsoport. Az egésznapos program a vidámság, társalgás, szórakozás jegyében múlt. Fellépett a Harmónia együttes, Alex Udvary és zenekara, valamint a Magyarországról vendégszereplő Gonda László zongoraművész, és Báder Ernő prímás is koncertezett. A szórakoztató program mellett a kirakodóvásáron sokféle magyar vonatkozású tárgyat, pólókat, népviseleteket csodálhattak és vásárolhattak meg a résztvevők.

A CSBK tagjai és a szervezők mellett fontos megemlíteni a segitőket, akik munkájukkal hozzájárultak az esemény megvalósulásához: a fiatal cserkészeket, cserkészszülőket, ugyancsak több felnőttcserkészt, akik sok éve kihagyás nélkül részt vesznek a munkában. Ezek a konyhai sütés, főzés, felszolgálás, takarítás, valamint a pakolás, hiszen nagy felszerelést kell megmozgatni a hétvége folyamán. Az idei cserkésznapra a helybeli cserkészeken kívül érkeztek New Yorkból, Washingtonból, Hamiltonból, Torontóból, Montreálból, Pittsburgh-ből, Buffalóból, emellett a Petőfi Sándor ösztöndij program résztvevői Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből, és a Vajdaságból.

Köszönet a  Cserkész Barátok Köre elnökének, Horváth Mihálynak, aki sikeresnek értékelte a programot, melyet még a délutáni eső sem akadályozott meg.