1000 táncos - 450 koreográfia

XV. Dél-Amerikai Magyar Néptánctalálkozó - Online!

/ Knapecz Kata /
knapecz.kata képe
Dél-Amerika magyar néptáncos közösségének legfontosabb eseménye a kétévente megrendezésre kerülő Dél-Amerikai Magyar Néptánctalálkozó. Az idei évben volt a 15. alkalom, amit rendhagyó módon, online tartottunk meg.

 

Az első találkozó 1986-ban volt Argentínában, Buenos Airesben. Ezt követően a szervezés forgórendszerben, a résztvevő országok között történt: Argentína, Brazília és Uruguay, illetve egyik évben Venezuela vállalta magára ezt a feladatot. Idén Brazília volt a főszervező, de mindegyik ország tánccsoportjai aktívan részt vettek a szervezésben, lebonyolításban.

Az idei online találkozón a virtuális együttlét mellett az elmúlt 14 alkalom összefoglalására is volt lehetőség. Táncosok mesélték el legkedvesebb emlékeiket a találkozókról, elmondták, miért szeretik ezeket az alkalmakat. Régi fotók és plakátok segítségével végigutaztunk az időben, és újra átélhettük az elmúlt évek találkozóinak legjobb pillanatait. Természetesen a táncos és zenész mesterek videóüzenetei sem hiányozhattak, amik sokak szemébe könnyeket csaltak. A másfél órás „műsor”, mint minden találkozó, a fináléval (Grand Finale) zárult, amit a dél-amerikai táncegyüttesek beküldött táncos videóiból állítottak össze a szervezők. Szívet melengető érzés volt, ahogy a sok résztvevő, kicsik és nagyok, együtt mozogtak az „élő” zenére.

A találkozó ezután a Zoom-on folytatódott, ahol játékos keretek között döbbenhettünk rá, milyen nagyszabású is ez az egész eseménysorozat. Az elmúlt 14 találkozón 2 kontinens 11 országából 35 tánccsoport vett részt, ahol közel 1000 táncos több mint 450 koreográfiát mutatott be. Az együttesek a leggyakrabban (42-szer!) a Dunántúlról választottak táncokat, amik között a rábaközi, a somogyi és a sárközi táncok is szerepeltek. A 2-3 napos találkozókat 1 hetes tánctábor is követte, ahol az évek során már 27 mester tanított.

Nekünk ez a találkozó volt az első, amin részt vettünk. A szokatlansága ellenére azonban így is nagyon különleges esemény volt. Ismét rácsodálkoztunk, hogy milyen nagy, aktív néptáncos közösség van és működik a tengeren túl, több ezer kilométerre Magyarországtól. Szívből örülünk, hogy részesei lehettünk ennek a rendkívül értékes alkalomnak.