Berlini cserkészek sachseni kalandjai

/ Dúcz Erzsébet /
ducz.erzsebet képe

A berlini 86. Sz. Apáczai Csere János Cserkészcsapat alig pihente ki a kerületi regöstábor és a tavaszi táncház fáradalmait, máris ismét útnak indult. Nem szokatlan ez tőlük, hiszen a csapat egész évben nagyon aktív. Április végén az éves csapattáborra indultunk közösen, a német-cseh határra. A csapattábor főleg az erdei portyázásról, kirándulásról szól, de idén keretmesét is terveztünk, Arany János Toldiját igyekeztünk bemutatni a cserkészfiataloknak. A táboron svédországi cserkésztestvéreink is részt vettek, így erősítve a csapat nemzetközi kapcsolatait is.

A tábor április 28-tól május 1-ig tartott. Péntek este érkeztünk az eldugott Bad Schandauban lévő szálláshelyünkre.

A hétvége során két nagyobb kirándulást tettünk a környék lenyűgöző tájain. Elsőként a Schrammstein-kilátót látogattuk meg, esővel, csúszós létrákkal küzdve. Megérte a türelem, hiszen odafenn lélegzetelállító látványban volt részünk.

Második nagy túránk a Prebischtorhoz vezetett, ahol ismét nem kellett csalódnunk, hiszen a táj itt is különlegesen szép. Ezen a napon egy hosszabb túrát tettünk, amelybe még egy kis hajókázás is belefért az Edmundsklamm és Wildeklamm szurdokvölgyeiben. A kirándulások után jóleső fáradtsággal értünk haza, a kalandok azonban még nem értek véget.

A táborban a természetjáráson kívül nagy hangsúlyt fektettünk a magyarságismereti tudásunk bővítésére is, így több oldalról és  különféle módokon vizsgáltuk meg Toldi Miklós alakját és Arany János művét. Ezen kívül volt anyák napi kézműves foglalkozás, közös főzés, sátorállítás és csomózási gyakorlat is. Az aktív hétvége ünnepélyes pontja a cserkészavatás volt, amelyen azonban csak avatandó vagy már avatott cserkészek vehetnek részt, így az itteni események valódi mivolta a kívülállók számára továbbra is a homályban maradt.

A hétvége zárásaként a bevehetetlennek tartott Königstein erődöt látogattuk meg, itt búcsúztunk el egymástól.

A táborban részt vettek a csapat életét sokat segítő szülők, jövőbeli cserkészek már 4 éves kortól, illetve felnőtt, úgynevezett „kopott” cserkészek is, akik egy-egy kirándulás erejéig újra csatlakoznak a csapathoz. A programban kicsi és nagy is megtalálta a neki való testi-lelki felüdülést. A berlini cserkészek szokásukhoz híven ismét nagyon tartalmas és eseménydús napokat töltöttek együtt, a közösség újabb felavatott tagokkal bővült és tovább erősödött.

A fotók Dr. Egri Gabriella munkái.

Dúcz Erzsébet

(KCSP Berlin)

     

sátorállítássorakozóladikozásanyák napi készülődésSchrammstein kilátófel a sziklákonAtlasz MikiPrebischtorKönigstein