Újabb büszkeség és elismerés a kanadai magyarok körében.

/ Mészáros Attila /
meszaros.attila képe
Szenthe Annát kitüntették a kanadai magyarságért végzett, több évtizedes munkájáért.
Magyar Érdemrend lovagkeresztje

Szenthe Anna a magyar kormánytól a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta, ami a harmadik legnagyobb elismerés Magyarországon. A Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke, a Kanadai Magyar Nők Országos Szövetségének alapítója és elnöke, a Kanadai Magyar Diaszpóra Tanács társelnöke szerényen nyilatkozott a kitüntetéséről, hiszen elmondása szerint nem egy díjért dolgozott, sokkal inkább az elmúlt évtizedek munkájának a szeretete, a kanadai diaszpórában élő magyarság összetartása és kultúrájának fenntartása volt az elsődleges szempont számára.

A kitüntetést Budapesten, a Vígadóban adta át Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter. A hivatalos indoklás szerint a kanadai magyarságért végzett évtizedes munkájáért és a Kanadai Magyar Nők Országos Szervezetének alapításáért és vezetéséért kapta Szenthe Anna a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

Szenthe Anna szerint tulajdonképpen nem azt jelenti ez a kitüntetés, hogy a ruháján csillog valami, inkább azt, hogy a magyar kultúrát tudja hirdetni és megőrizni itt Kanadában. Amikor 1979-ben Kanadába érkezett tudta: azért választotta ezt az országot, mert itt megmaradhatott magyarnak, hiszen ebben a multikulturális közegben nemcsak toleráns az ország, hanem ösztönözi is más országok csoportjainak a fennmaradását. Hiszen ez Kanada és ez az ország jellemzője is: az emberek toleránsak egymással és szeretik megismerni egymás kultúráját. Ezért is szervez olyan eseményeket, amelyek nem csak magyaroknak szólnak, hanem a kanadaiaknak is. Erre kiváló példa volt az 1956-os szabadságharc és forradalom 60. évfordulója kapcsán rendezett „Hungary 1956-2016” Kulturális Fesztivál is, ahol az I. Magyar Filmfesztiválon, az I. Magyar Étel és Bor Fesztiválon és a Zsolnay Porcelán Manufaktúra legemblematikusabb darabjait bemutató kiállításon számos kanadai érdeklődő megfordult.

Szenthe Anna már régóta tudja, hogy ezt a munkát csak szívvel-lélekkel lehet csinálni, éppen ezért így, évtizedek után jól esik neki a kitüntetés. A Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökségében betöltött posztja alapján látja, hogy rengeteg még a teendő, a jövőben is a kanadai magyarokért szeretne dolgozni, egy olyan egységet kialakítva, ahol minden magyar úgy érzi, hogy be van vonva a magyar ügyekbe, legyen szó kultúráról, oktatásról, vallásról.

Ezúton is gratulálunk neki a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéshez és kívánunk neki hosszú éveken át tartó sikeres munkát a kitűzött céljai elérésének érdekében.